Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

winterhanden

betekenis & definitie

Rode, pijnlijke en jeukende handen doordat de huid gevoelig op kou reageert, soms met zwelling en blaren.

Winterhanden en wintervoeten komen meestal voor bij mensen die op koude plaatsen werken en bij mensen die ’s winters geen warme kleding dragen, bijvoorbeeld dakloze mensen en mensen die zonder goede kleding haastig de fiets op zijn gesprongen voor een lange fietstocht in de vrieskou. Sommige vrouwen willen er ook midden in de winter op straat (te) sexy uitzien. Ze trekken dan open schoenen, panty’s, korte rokjes en naveltruitjes aan en lopen met een blote rug of buik rond – terwijl het buiten vriest…

Winterhanden krijg je eerder bij guur weer. Dus niet alleen als het koud is, maar als het daarbij ook waait en regent of sneeuwt. Op de televisie noemen ze dan bij het weerbericht dan een extra lage ‘gevoelstemperatuur’, nog lager dan de buitentemperatuur. Je lichaam koelt sneller af in strakke schoenen, dunne sokken en strakke handschoenen. Ook de neuspunt en de oorlellen zijn kwetsbare plaatsen. Het helpt als je voor een lange fiets-, wandel- of schaatstocht vaseline of iets anders flink vettigs op die plaatsen smeert en bijvoorbeeld oorwarmers of een muts over je oren draagt. En dikke overschoenen voor all terrain biking (ATB-fietsen) zijn in de vrieskou ook handig voor gewone fietsers!

Ouderen, mensen met bloedarmoede en mensen die niet regelmatig bewegen, krijgen eerder winterhanden en wintervoeten. De behandeling ligt ‘voor de hand’: het lichaam, vooral de handen en voeten, goed warm houden.

Kijk ook bij Raynaud, ziekte van.