Samentrekkingen van de spieren rondom de baarmoeder die het kind bij de geboorte naar buiten persen.
Helemaal aan het einde van de zwangerschap, wanneer het kind in de buik volgroeid en klaar voor de geboorte is, komen de weeën. Het lichaam heeft wel al daarvoor met tekenen en het breken van de vliezen aangegeven dat de geboorte eraan komt. De baarmoedermond, tussen de baarmoeder en de vagina in, wordt breder, totdat die wijd genoeg is om het kind door te laten.
Bij beginnende weeën voelt de zwangere vrouw vaak pijn in haar dikke onderbuik. Die pijn wordt dan erger en gaat vaak ook naar de onderrug, soms naar de bovenbenen. De ene vrouw kan beter tegen weeën dan de andere. Elke vrouw weet bij een kind op komst wel waar deze akelige pijn goed voor is. Na een paar uren worden de weeën nog sterker en volgen ze elkaar steeds sneller op. Ze duwen het kind vanuit de baarmoeder door de vagina naar buiten. Na de geboorte komen er naweeën, die de moederkoek (placenta) uitdrijven.
Soms zijn weeën niet sterk genoeg of zijn er te weinig weeën. De vrouw kan dan te moe van de bevalling worden en die kan gaan mislukken. Het kind kan hierdoor in nood komen. De gynaecoloog (vrouwenarts) geeft dan medicijnen die voor extra weeën zorgen.