total body check betekenis & definitie

Uitgebreid medisch onderzoek waarbij dokters nagaan bij iemand die niet ziek is of alles in het lichaam goed werkt om zo een beginnende ziekte, vooral kanker, op tijd te ontdekken en ernstige klachten voor te zijn.

Dokters kunnen het lichaam van iemand met een MRI-scanner in één keer helemaal bekijken. Dat heet een ‘total bodyscan’ (totale lichaamsscan; het Engelse ‘to scan’ betekent ‘aftasten’). Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld zien of die persoon ergens kanker heeft of een bloedvat dat zich ernstig aan het vernauwen is.

Sommige mensen zijn bang dat kanker in hun lichaam te laat wordt ontdekt. Zij willen voor de zekerheid om de zoveel tijd zo’n scanonderzoek en willen daar ook voor betalen. Ze zijn nog niet ziek, dus ze kunnen voor dat (dure) onderzoek niet in een ziekenhuis terecht. Er zijn commerciële bedrijven (geen ziekenhuizen) met apparaten, prijslijsten en aanbiedingen waar gezonde mensen zich tegen betaling kunnen laten onderzoeken door dokters en apparaten. Hoe meer je daar betaalt, des te meer onderzoek krijg je er: vooral echoscopie van bloedvaten in de hals (‘krijg ik misschien ooit een beroerte?’), het hart (‘krijg ik misschien ooit een hartaanval of een slecht pompend hart?’), longen (‘krijg ik misschien ooit longkanker?’), prostaat, baarmoeder/eierstokken, nieren, lever, alvleesklier, galblaas, milt en blaas.