rughernia betekenis & definitie

Pijn doordat een of meer uitpuilende of verschoven tussenwervelschijven de zenuwen in de rug beknellen of beschadigen.

Tussen de wervels in de ruggengraat zitten de tussenwervelschijven. Die werken als schokbrekers. Een hernia is een breuk in de bindweefselring, de ‘verpakking’ van zo’n tussenwervelschijf. Het weefsel erin komt dan naar buiten (discusprolaps) en drukt op zenuwen in het ruggenmerg. Zenuwen die naar armen en benen lopen, kunnen dan in de knel of zelfs kapot raken. Soms gaan spieren het minder goed doen, voel je minder of raakt iets verlamd. Of je kunt plas en poep niet meer ophouden.
Meestal gaat het om een zenuw in de nek (nekhernia), die naar een van de armen loopt, of een zenuw onder in de rug, die naar een van de benen loopt. Dat geeft dan een uitstralende pijn. In de nek heet het officieel ‘cervicoradiculair pijnsyndroom’ en onder in de rug ‘lumbosacraal radiculair pijnsyndroom’. Zulke pijn krijg je soms ook bij artrose van de wervelkolom, waarbij stukjes bot tegen een zenuw drukken.

Een rughernia gaat meestal vanzelf weer over. Dat duurt gemiddeld een maand of twee. Als het niet overgaat en mensen ernstige klachten houden, kan een operatie helpen.

Ook hernia nuclei pulposi, HNP. Kijk ook bij tussenwervelschijf, wervelkolom, zenuw.