Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

endometriose

betekenis & definitie

Aandoening waarbij slijmvlies dat normaal gesproken alleen aan de binnenkant van de baarmoeder zit ook op andere plaatsen zit, bijvoorbeeld in de buikholte of in de eierstokken (uitspraak: EN-do-mee-trie-OO-zu).

Endometriose is een van de meest voorkomende ziektes van het vrouwelijk geslachtsorgaan. Vrouwen krijgen deze vervelende ziekte vaak uitgerekend in de jaren dat zij vruchtbaar zijn en misschien wel kinderen willen. Maar endometriose maakt het moeilijk om zwanger te worden (het vermindert de vruchtbaarheid).

De dokter noemt het slijmvlies van de baarmoeder ‘endometrium’. Dat slijmvlies wordt bij elke menstruatie (ongesteldheid; in België: maandstonden/regels) afgestoten en kan dan door de baarmoedermond en de vagina het lichaam uit (maandverband of tampons vangen het op). Maar bij deze ziekte zit het slijmvlies dus ook buiten de baarmoeder, op abnormale plekken. Ook daar gaat het slijmvlies elke maand bloeden. Maar op die plekken kan het bloed niet langs de ‘gewone’ weg (baarmoedermond, vagina) naar buiten. Het hoopt zich daar op. De vrouw krijgt dan pijn in de onderbuik en de rug en binnenin littekens. Als zij endometriose in haar eierstokken heeft, kunnen daarin holten met oud bloed erin ontstaan (‘chocoladecysten’, vanwege de bruine kleur).

Soms heeft een vrouw met endometriose niet verschrikkelijk veel last ervan: alleen wat pijn tijdens de menstruatie. Dan geeft de dokter medicijnen tegen de pijn en medicijnen die ervoor zorgen dat het slijmvlies niet meer groeit. Heeft ze meer last ervan, dan haalt de gynaecoloog (vrouwenarts) het slijmvlies op de verkeerde plekken weg met laser tijdens een kijkoperatie (laparoscopie).