EHBO betekenis & definitie

Eerste hulp bij ongelukken.

EHBO is hulp die je meteen geeft in een dringende situatie waarbij iemand in nood is door een ongeluk: iemand is door het ijs gezakt en hopelijk op tijd uit het water gehaald, je ziet iemand op straat die een ongeluk met de scooter heeft gehad en versuft op straat ligt met een been in een gekke hoek, tijdens een fietstocht valt je vriendin en loopt ze een grote kniewond op enzovoort. Het is dan goed als iemand eerste hulp geeft voordat straks een ziekenwagen komt of iemand naar de dokter wordt gebracht. Je hoeft geen dokter of verpleegkundige te zijn om EHBO te mogen geven. Sommige mensen volgen er wel een speciale EHBO-cursus voor en ze worden ‘EHBO’er’ genoemd.

Voor als je geen EHBO-cursus hebt gevolgd, is het goed te weten dat je in een ernstige situatie kalm moet blijven, dat je niet moet gaan afwachten, maar gaat handelen. Jij of iemand anders moet allereerst zorgen dat er hulp komt, bijvoorbeeld door met je mobieltje naar 112 te bellen. Je let natuurlijk wel op je eigen veiligheid. Bij hulp geven op straat pas je op voor voorbijrijdend verkeer. Een (misschien) ernstig gewond persoon mag je niet bewegen of verplaatsen, behalve als zo iemand in gevaar is (bijv. door verkeer). En zorg ervoor dat de liggende persoon het op de grond niet te koud of in de zon te warm krijgt.

EHBO is ook eenvoudige dingen doen als blaren doorprikken tijdens een wandelevenement (vierdaagse van Nijmegen en zo). In een verbandtrommel thuis zit minder dan in een officiële EHBO-trommel.