diabetische nefropathie betekenis & definitie

Beschadiging van de kleine bloedvaten en de filters in de nieren door diabetes, waardoor de nieren slechter werken (uitspraak: dia-BEE-tie-su NEE-froo-paa-TIE).

Let op: dit lange begrip verschilt maar één letter van ‘diabetische neuropathie’, maar betekent iets heel anders.

Diabetische nefropathie is een complicatie van diabetes (diabetes) die de nieren kapot maakt. Mensen met diabetes kunnen op elk moment een nefropathie krijgen, maar meestal gebeurt dat pas na vele jaren. De beschadiging van de nieren ontstaat vaak als het niet goed lukt de bloedglucosespiegel met medicijnen omlaag te brengen. Het eerste teken hiervan is het verlies van kleine hoeveelheden eiwit met de plas (microalbuminurie). Als het daarbij blijft, is er niet zoveel aan de hand, maar het kan erger worden. Dat gebeurt vooral als er ook sprake is van hoge bloeddruk. Een probleem bij eenmaal beschadigde nieren is dat die niet meer beter kunnen worden.

Na een aantal jaren zijn de nieren zo slecht dat ze hun werk niet meer goed doen (chronische nierinsufficiëntie). Dan moet je aan de hemodialyse of onderga je een niertransplantatie. Als de diabetes goed wordt behandeld, hoeft het niet zo ver te komen. Vandaar dat het zo belangrijk is dat mensen met diabetes regelmatig hun nieren (en ook hun ogen en voeten) laten controleren, ook al hebben ze geen klachten.