Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

contractuur van Dupuytren

betekenis & definitie

Steeds korter en dikker worden van weefsel onder de huid van de handpalm, waardoor de vingers, vooral de ringvinger en pink, krom gaan staan (uitspraak: kon-trak-TUUR van duu-pwie-TRÈ).

De handpalm is de binnenkant van je hand. Vlak onder de huid daarvan zit een dunne laag weefsel die de pezen en spieren van je hand beschermt. Bij deze ziekte ontstaan in de handpalm knobbels en verhardingen, die meestal geen pijn doen, maar waardoor de vingers krom trekken. Bij een op de twee mensen met deze ziekte zijn allebei de handen ziek.

Dokters weten niet precies waardoor de handpalm op deze manier stug en dikker wordt. Het zou erfelijk kunnen zijn, maar er zijn ook aanwijzingen dat deze mensen die weefsellaag per ongeluk regelmatig een beetje hebben beschadigd, bijvoorbeeld door zwaar handwerk als timmeren en metselen. Een dupuytrencontractuur komt vooral voor bij mannen boven de vijftig jaar. In het begin van de ziekte, wanneer de vingers nog niet krom staan en je er geen last van hebt in je dagelijkse werk, is een behandeling niet nodig. Wanneer de hand krom gaat staan, raadt de dokter een operatie aan. De chirurg snijdt dan het beschermende weefsel open of weg. Als je daarmee te lang wacht, kunnen de gewrichten van je vingers stijf worden.