Arnoud van den Eerenbeemt

Medisch terminoloog | ZORGTAAL

Gepubliceerd op 23-02-2017

botmetastase

betekenis & definitie

Kanker die naar een bot is uitgezaaid vanuit een ander deel van het lichaam.

Een metastase oftewel uitzaaiing is een kankergezwel dat zich in het lichaam uitbreidt (‘zich uitzaait’) en dan ook op een of meer andere plaatsen gaat groeien. Zo’n uitzaaiing komt vaak in pijpbeenderen (bijvoorbeeld het dijbeen), in ribben, in het bekken, in de schedel of in de wervelkolom (ruggengraat). Dit komt meer voor dan botkanker, die in botweefsel zelf ontstaat.

Vooral oudere mensen, bij wie vaak andere vormen van kanker voorkomen, hebben daardoor uitzaaiingen in hun botten. Voorbeelden van kanker die vaak naar een bot uitzaait, zijn borstkanker, longkanker, schildklierkanker, nierkanker en prostaatkanker.
Botten die door kanker worden aangetast, breken gemakkelijk, vaak al na een klein ongelukje. De dokter noemt dat een ‘spontane botbreuk’ of ‘pathologische fractuur’. ‘Pathologisch’ betekent ‘ziekelijk’. Zo’n botbreuk kan het eerste teken zijn dat iemand een uitzaaiing heeft, zonder dat op dat moment bekend is waar het eerste kankergezwel zit, dat naar dat bot is uitgezaaid. De dokter noemt dat begin gezwel de ‘primaire tumor’ (primair = eerste) en de uitzaaiing de ‘secundaire tumor’ (secundair = tweede).

Kijk ook bij botkanker.