Dimitri van Hees

Dataspecialist & Co-founder Apiwise

Gepubliceerd op 21-05-2015

Zes Sterren Model van Dimitri van Hees

betekenis & definitie

Het Zes Sterren Model is een alternatief classificatie en stappenplan om Open Data zo goed mogelijk en "developer-friendly" op internet te ontsluiten. Met elke stap is een ster te behalen, waarbij 1 ster de laagste kwaliteit Open Data aangeeft en 6 sterren de hoogste kwaliteit: Linked Open Data.

Kwaliteit van Open Data ontsluiting per ster:

1. Data moet vrij toegankelijk zijn op internet, in welk formaat dan ook. Dit kan dus een bitmap afbeelding van een ingescand handgeschreven document zijn op een open FTP server.

2. Data moet in een gestructureerd formaat worden aangeboden zodat het eenvoudig te gebruiken is (bijvoorbeeld stukjes van de data kopiëren). Denk hierbij aan een Excel bestand met tabulaire data.

3. Data moet in een open formaat worden aangeboden zodat men platform onafhankelijk en met Open Source software in staat is om het bestand te openen. Denk hierbij aan een CSV bestand in plaats van Excel (waar je eigenlijk Microsoft's Excel voor nodig hebt).

4. Data moet worden aangeboden via een RESTful JSON API. Dit is een webservice die op de server van de data aanbieder draait zodat de data niet gekopieerd en verwerkt hoeft te worden, altijd up-to-date is en direct bruikbaar voor ontwikkelaars omdat dit formaat door een breed scala aan software libraries en frameworks out-of-the-box ondersteund wordt.

5. Data moet worden aangeboden via een RESTful JSON-LD API. Dit is dezelfde webservice als hierboven, maar dan met een extra output formaat als toevoeging die de gegevens beschrijft met RDF standaarden. Tevens moet de data links naar andere databronnen bevatten. In plaats van de waarde "Nijmegen" wordt er een externe link naar een informatiebron over deze stad opgenomen, zoals http://dbpedia.org/resource/Nijmegen.

6. Data moet worden aangeboden in het RDF (Resource Description Framework) formaat, een manier om gegevens te beschrijven aan de hand van een set internationale webstandaarden.