Dea Boom

Psycholoog via psychologenpraktijkboom.nl

Gepubliceerd op 15-12-2015

2015-12-15

E-therapie

betekenis & definitie

E-therapie is een vorm van psychologische hulp die via het internet wordt aangeboden.

E-therapie heeft verschillende verschijnvormen en kan zowel alleen als in combinatie met 'real life' therapie worden aangeboden. Sinds de komst van het internet en de online toegankelijkheid is e-therapie opgekomen als een nieuwe vorm van behandelen.

Bij e-therapie kun je denken aan sessies via Skype of een chatprogramma. Het kan ook zijn dat je opdrachten doet en hierover communiceert met de online psycholoog via een website. Er zijn ook online cursussen te vinden die je zelfs zonder hulp doet en zelf helemaal invult.

Deze therapievorm wordt steeds uitgebreider en kan worden ingezet bij problemen met depressiviteit, angst, studeren, presteren, ziektevrees, nachtmerries en meer. Het is afhankelijk van de manier van werken van de online therapeut hoe er precies gewerkt wordt. Vaak spelen schrijfopdrachten en soortgelijke experimenten een grote rol.

De voordelen van e-therapie zijn dat het vaak anoniem te doen is en er in de eigen tijd en tempo kan worden gewerkt. Met een druk schema of angst om naar buiten te treden met klachten kan het erg goed werken. Wanneer direct contact echter de voorkeur heeft, zal het minder geschikt zijn. Het is, zoals bij elke therapievorm, van belang om die werkwijze uit te kiezen die goed voelt.