Dea Boom

Psycholoog via psychologenpraktijkboom.nl

Gepubliceerd op 23-02-2016

2016-02-23

Effectief studeren

betekenis & definitie

Op zo'n manier studeren dat je de stof echt onthoudt en kunt gebruiken op de juiste manier.

Effectief studeren betekent dat je je studeertijd zo effectief mogelijk gebruikt. Hierdoor onthoud je de stof beter en kun je het later inzetten op de juiste manier. Hoe doe je dit?

1. Deel de stof op. Probeer niet in één keer door een hoofdstuk heen te komen, maar deel het op in stukjes studeren van ongeveer twee uur. Verdeel dit over de tijd die je tot je beschikking hebt en zet het in je agenda.
2. Oriënteren. Oriënteer je eerst op de stof door alleen de inhoud, titels en opzet in je op te nemen. Je kunt hier een soort kapstok van maken waaraan je de informatie straks gaat hangen.
3. Globaal lezen. Lees vervolgens de tekst globaal door, waarbij je vooral let op de inleidingen en conclusies. Maak hier een algemeen schema van.
4. Gedetailleerd lezen. Nu je de kapstok hebt gemaakt, kun je gedetailleerd gaan lezen. Lees de stof goed door, waarbij je de belangrijkste details noteert.
5. Herhalen. Tot slot is het een kwestie van herhalen, herhalen, herhalen. Herhaal elke dag wat je die dag hebt geleerd en aan het einde van de week wat er die hele week is langsgekomen.

Het klinkt als veel werk, maar door op deze manier door de leerstof heen te gaan, weet je zeker dat je het echt gaat onthouden en effectief kunt inzetten.