Dea Boom

Psycholoog via psychologenpraktijkboom.nl

Gepubliceerd op 30-05-2016

2016-05-30

Depressie

betekenis & definitie

Depressie betekent dat je gevoelens en ervaringen onderdrukt worden en je het leven als het ware niet meer echt ervaart.

Wanneer je depressief bent, dan voel je je erg somber en lusteloos. Het is erg moeilijk om op te staan en de dag te beginnen. Je hebt nergens zin in en het leven lijkt uitzichtloos. Het kan voorkomen dat iemand die depressief is uiteindelijk zichzelf het leven ontneemt.

Een depressie ziet er voor iedere persoon weer net even iets anders uit, maar er zijn wel algemene maatstaven te vinden zoals die hierboven staan omschreven. Voor een officiële diagnose moet iemand onderzocht worden door een bevoegde professional.

Er zijn verschillende behandelingen voor depressie beschikbaar die grofweg ingedeeld kunnen worden in medicijnen en therapie. Deze kunnen elkaar versterken en het verschilt per persoon welke soort behandeling het beste werkt.

Omdat depressie voor een groot deel bestaat uit onderdrukte gevoelens, is het belangrijk om weer in contact te komen met deze gevoelens, ze (weer) te ervaren en ademruimte te geven. Dit kan het beste worden gedaan met behulp van een professional, zoals een psycholoog, omdat de gevoelens heftig kunnen zijn en veilig naar de voorgrond moeten worden gebracht.

Wat hoe dan ook altijd goed helpt is om erover te praten met mensen in je omgeving die je vertrouwt en het serieus te nemen. Goed contact is echt helend.