Systeem om smartcontractmogelijkheden aan bitcoin toe te voegen en mogelijke transactievervalsbaarheid tegen te gaan; zorgde voor veel controverse in 2017; afkorting voor segregated witness.
Ofwel, er zijn twee transactie-id's: één zonder de witness-data en één met de witness-data.Met de komst van SegWit werd de capaciteit van het netwerk ook vergroot zonder de blokken groter te hoeven maken door het verkleinen van de transactiegrootte met zo'n 65 procent. Als alle transacties zouden bestaan uit SegWit-transacties, dan zou de totale netwerkcapaciteit ongeveer verdubbelen, terwijl de officiële blokgrootte 1 megabyte blijft en daardoor aan de consensusregels blijft voldoen.
SegWit was een soft fork van het bitcoinnetwerk. Het zorgt er onder andere voor dat een deel van de ondertekeningsdata niet meer wordt meegenomen in de transactiedata, die zo'n 65 procent van de transactiegrootte voor hun rekening
nemen.
Een ander probleem dat met SegWit is opgelost, is de zogenaamde 'transaction malleability' of transactievervalsbaarheid. Sinds 2011 was bekend dat aanvallers de input-transactie-id of txid konden aanpassen en zo de bitcoins van de verzender konden ontvangen. Omdat de ondertekening nu niet meer aan het begin en het eind staat, maar alleen aan het eind, kan dit niet meer. Dit probleem bestond overigens alleen als bitcoinsoftware de balansen en transacties niet goed volgt, iets dat niet het geval was bij bitcoins referentiesoftware.
Dit was wel het geval bij Mt. Gox. De beurs die in 2014 failliet ging, controleerde met zijn eigen software blijkbaar niet altijd goed de transacties. Het succes van de aanvallen kon overigens nooit zo groot zijn dat daarmee alle gestolen fondsen verklaard kunnen worden, schreven onderzoekers van ETH Zurich.50
SegWit maakte ook het lightning-netwerk mogelijk.