Eerste grote beurs waar bitcoins verhandeld werden tegenover dollars; de beurs ging in februari 2014 failliet en was daarmee deels verantwoordelijk voor de eerste grote crash in de prijs van bitcoin ten opzichte van de dollar.
Bij de Mt. Gox-hack, of eigenlijk -diefstal, sluisden onbekenden over enkele jaren zo’n 850.000 bitcoins weg. Uiteindelijk werden nog 200.000 bitcoins teruggevonden en kwam de schade uit op 650.000 bitcoins.
De beurs werd eind 2006 door Jed McCaleb in Japan opgericht als website om kaarten voor Magie: The Gathering Online uit te wisselen. In 2007 kocht hij de domeinnaam mtgox.com. Al snel had hij er geen zin meer in en deed er niet veel meer mee. Nadat McCaleb in 2010 over bitcoin hoorde, besloot hij dat de bitcoin-community een wisseldienst nodig had om bitcoin tegen fiatgeld te wisselen. Op 18 juli van dat jaar begon Mt. Gox met de dienst.
Begin 2011 verkocht McCaleb de beurs aan Mark Karpelès, een Franse ontwikkelaar die in Japan woonde. Niet veel later, in juni 2011, meldde de beurs een diefstal van 25.000 bitcoins, destijds zo'n 400.000 dollar.
De diefstal van de 850.000 bitcoins begint in september 2011, wanneer de geheime sleutels van hot wallets worden gestolen door het wallet, dat-bestand te kopiëren (het bestand dat de standaard-bitcoinsoftware aanmaakt). Over een periode van drie jaar wisten de dieven de fondsen weggesluisd en witgewassen te hebben via een Russische exchange: BTC-e. Eigenaar Alexander Vinnik van BTC-e wisselde er toen omgerekend zo’n 4 miljard dollar om. Vinnik werd in 2017 witwassen ten laste gelegd en BTC-d sloot de virtuele deuren.
Deze hack kon gebeuren omdat de dieven tegelijkertijd hetzelfde wallet.dat-bestand als Mt.Gox draaiden in hun eigen walletsoftware en af en toe beetjes afroomden. Hierdoor kon het voorkomen dat er af en toe gekke fouten optraden en zo ook nog eens 40.000 bitcoins onder de eigen klanten werden verspreid.
Later zijn er rechtszaken gestart en inmiddels lijkt er zicht te zijn op het deels vergoeden van de gedupeerde klanten.