Zonder aanwijsbaar centrum (van de macht), verspreiden over een aantal punten.
Decentraliteit staat centraal bij veel cryptovaluta en andere blockchaingerelateerde systemen. Een digitaal systeem werkelijk decentraal maken is zeer complex. Eigenlijk gaat het dan om gedistribueerde netwerken. Satoshi Nakamoto wist hier als eerste een bevredigend en nog steeds werkzaam systeem voor te ontwikkelen met behulp van proof-of-work.
In een decentraal computernetwerk is het van belang dat alle deelnemers over dezelfde informatie beschikken en kunnen controleren dat niet met de informatie gerommeld is.
Bij een decentraal netwerk is het niet noodzakelijk dat alle nodes met elkaar verbonden zijn. Bij een gedistribueerd netwerk is het wel de bedoeling dat alle nodes over dezelfde informatie kunnen beschikken. Een decentraal netwerk bestaat typisch uit verschillende hubs waarop weer andere zijn aangesloten. Gaat een hub ‘down’, dan functioneren de op deze hub aangesloten nodes niet meer totdat de hub weer ‘up’ is en gesynchroniseerd met de andere hubs.
Internet is een voorbeeld van een decentraal netwerk: een internetaansluiting loopt via een hub, zoals een wijkcentrale, die weer aangesloten is op een andere hub, etc. De meeste storingen zijn dan ook lokaal van aard door problemen met lokale hubs.19
Het bitcoinnetwerk is ook decentraal. Nodes verbinden naar elkaar en geven blockchain- en transactie-informatie aan elkaar door. Er zijn geen hubs, alle nodes zijn in het bitcoinnetwerk gelijk.