Krijn Soeteman

Krijn Soeteman (2022)

Gepubliceerd op 07-07-2022

Byzantijnse generaalsprobleem

betekenis & definitie

Probleem uit de informatica waarbij verschillende computers in een netwerk samen tot het juiste antwoord moeten komen zonder dat foute of corrupte computers de uitkomst negatief kunnen beïnvloeden.

De term ‘Byzantijnse generaalsprobleem’ omschrijft een probleem in gedistribueerde computernetwerken om overeenstemming of consensus te krijgen over de uitslag, zonder te weten wie te vertrouwen is. De uitdaging werd in 1982 in een paper12 als volgt omschreven:

Een groep generaals van verschillende legereenheden op verschillende plekken willen samen een stad innemen. De generaals weten van elkaar niet wat ze gaan doen. Elke generaal heeft een stem: aanvallen of terugtrekken. Minstens de helft van de groep moet aanvallen, anders lukt het niet. De berichten worden verstuurd door boodschappers, maar het kan zijn dat er incorrecte informatie gegeven wordt door de boodschappers, of ze komen te laat. De grote vraag: met hoeveel foute actoren is het nog mogelijk met voldoende legers tot dezelfde conclusie te komen? Binnen dit systeem kan een derde van de informatie verkeerd zijn. Dit zou in computertermen Byzantine Fault Tolerance gaan heten.

Het systeem is belangrijk bij het bitcoinnetwerk en andere gedistribueerde netwerken. Bij bitcoin wordt het probleem opgelost door het proof-of-work-systeem, een systeem waarbij een groot deel van de nodes in het netwerk kwaadaardig kan zijn en toch tot een gezamenlijke waarheid kan worden gekomen.

< >