Redactie Ensie

Creditcard begrippen omschreven

Gepubliceerd op 27-01-2016

2016-01-27

Tijdelijke creditcard

betekenis & definitie

Een tijdelijke creditcard is een bankpas waarop krediet kan worden gezet. Dit krediet kan worden gebruikt om betalingen te verrichten. Hiervoor dient de houder van de tijdelijke creditcard zelf vooraf geld op de kaart te zetten. Een tijdelijke creditcard wordt ook wel een prepaid creditcard genoemd.

Anders dan een gewone creditcard, waarbij bij gebruik een persoonlijke lening wordt aangegaan die achteraf wordt terugbetaald, kan men met een tijdelijke creditcard vooraf geld vrij maken om op de pas te zetten. Dit krediet kan vervolgens worden aangewend om mee te betalen. Het bedrag dat op een tijdelijke creditcard is gezet, kan niet worden overschreden. Op deze manier heeft men met een tijdelijke creditcard vaak een beter overzicht van alle uitgaven dan bij een normale creditcard. Daarnaast zijn er geen vaste gebruikerskosten voor een tijdelijke creditcard. Deze pas kan hierdoor aantrekkelijk zijn voor personen die af en toe gebruik maken van een creditcard, bijvoorbeeld voor kleine aankopen online of tijdens een vakantie. Een tijdelijke creditcard kan verder makkelijk worden aangevraagd en kan, net als een gewone creditcard, vrijwel overal ter wereld worden gebruikt.

In tegenstelling tot een normale creditcard is het bij een tijdelijke creditcard niet mogelijk om meer geld uit te geven dan vooraf op de pas is gezet. Hierdoor bouwt men geen schuld op, maar heeft men ook niet de mogelijkheid om flexibel grote uitgaven te doen. Voor de aanvraag van een tijdelijke creditcard heeft men dan ook geen zogenaamde inkomenstoets nodig, vaak is dit voor een gewone creditcard wel noodzakelijk. Ten slotte is een tijdelijke creditcard niet verbonden aan persoonlijke gegevens en kunnen hiermee anonieme aankopen worden gedaan.