Redactie Ensie

Creditcard begrippen omschreven

Gepubliceerd op 20-01-2016

2016-01-20

Creditcard

betekenis & definitie

Een creditcard is een bankpas waarmee de gebruiker kan betalen met krediet. Met deze pas kan betaald worden met een bedrag dat pas later van de rekening wordt afgeschreven.

Een creditcard heeft een bestedingslimiet dat vaak gebaseerd is op de kredietwaardigheid van de eigenaar of de bijdrage van de eigenaar. Het krediet op de kaart is een lening die pas later terugbetaald hoeft te worden. In vergelijking met een debitcard, waarmee de eigenaar al direct met eigen geld betaalt, heeft de eigenaar dus wat langer de tijd om de aankoop af te betalen. Creditcards kunnen worden gebruikt om te betalen of om reserveringen te maken. Bij reserveringen wordt er een bepaald bedrag tijdelijk vastgehouden.

Een creditcard is vaak gemakkelijker in gebruik dan een debetcard. Deze worden namelijk sneller in veel landen herkend en geaccepteerd en het is makkelijk om er bijvoorbeeld op internet een bestelling mee te betalen. De beveiliging van de creditcard is de laatste jaren wel wat aangescherpt. Voorheen was het namelijk voldoende om de kaart te laten zien en een handtekening te zetten, of online alleen de nummers op de kaart in te voeren, maar hier kon makkelijk mee worden gefraudeerd. Daarom zijn nu vaak aanvullende pincodes of wachtwoorden nodig.

Wanneer de tijdslimiet voor terugbetaling van het krediet wordt overschreden moet de eigenaar er een boete over betalen en in sommige gevallen verliest de eigenaar het recht over een creditcard.