Redactie Ensie

Creditcard begrippen omschreven

Gepubliceerd op 20-01-2016

Bestedingslimiet

betekenis & definitie

De bestedingslimiet is het maximale geldbedrag dat men maandelijks met een creditcard kan besteden, kortom het maximale negatieve bedrag op een creditcard. De bestedingslimiet wordt ook wel bestedingsruimte genoemd.

Over het algemeen heeft de bestedingslimiet betrekking op een periode van een maand. De limiet geeft dus het maximum bedrag aan dat iemand met een creditcard in een maand kan betalen. Vanuit de creditcardmaatschappij gezien, gaat het om het bedrag dat zij hun klant maximaal willen voorschieten.

De meeste creditcard maatschappijen hanteren een limiet vanaf €1.000 of €2.500. American Express is de enige maatschappij die geen bestedingslimiet heeft. In dit geval wordt het openstaande bedrag aan het eind van de periode wel gewoon in één keer afgeschreven van de betaalrekening. Heeft iemand niet voldoende geld op zijn of haar betaalrekening staan, dan zet de creditcardmaatschappij de creditcardschuld om in een lening en betaalt diegene hier rente over.

De bestedingslimiet is over het algemeen afhankelijk van iemands bruto-inkomen en wordt geregistreerd in het BKR, het Bureau Krediet Registratie. Indien iemand zijn of haar bestedingslimiet heeft bereikt, zal de betreffende creditcard maatschappij volgende betalingen weigeren.

Over het algemeen is het bij elke bank en creditcardmaatschappij mogelijk om je bestedingslimiet te verhogen of te verlagen. Wanneer iemand een limietverhoging aanvraagt, zal aan de hand van zijn of haar inkomen en een BKR-toets bepaald worden of dit wordt toegestaan. Een reden voor iemand om de bestedingslimiet te verhogen kan zijn dat hij/zij hoge uitgaven verwacht, bijvoorbeeld bij de aanschaf van een auto die in één keer betaald wordt. Een lagere bestedingslimiet is handig voor mensen die bijvoorbeeld gevoelig zijn voor impulsaankopen, zodat zij minder snel in financiële problemen komen.