Codebreakers

Codebreakers zijn die hard marketeers.

Gepubliceerd op 15-01-2016

De Waagh (Nijmegen)

betekenis & definitie

De Waagh in Nijmegen, ook wel Boterwaag genoemd, is een historisch waaggebouw gelegen aan de Grote Markt in het centrum van de stad. Het pand is gebouwd rond 1612-1613 naar ontwerp van Cornelis Janssen van Delft. In het waaggebouw kon de overheid erop toe zien dat er eerlijke handel plaatsvond.

Eeuwenlang bloeide de handel in Nijmegen. Aan de Waalkade verkocht men verse vis en hoger op de heuvels lagen markten voor koren, laken, eieren, kannen, varkens, groenten, enzovoort. Van producten die niet per stuk maar per gewicht werden verhandeld, moest natuurlijk het precieze gewicht worden vastgesteld. Omdat handelaren regelmatig sjoemelden met afgeschaafde gewichten en dergelijke, richtten vele steden een waaggebouw op. Daar zag de overheid erop toe dat de handel eerlijk plaatsvond. De Waag legde de stad geen windeieren, want over alle gewogen goederen moest men waaggeld afdragen.

Al in de middeleeuwen stond op de Grote Markt in Nijmegen een waag, specifiek bedoeld voor het wegen van boter. Vandaar dat het gebouw ook wel De Boterwaag wordt genoemd. Het huidige Waaggebouw werd in 1612-1613 gebouwd in de Hollandse renaissancestijl, naar het ontwerp van Meester Cornelis Janssen van Delft. Het gebouw kreeg al meteen na de bouw meerdere functies. Het oostelijke deel, aan de rechterzijde, herbergde de daadwerkelijke stadswaag. De grote poorten aan de voor- en achterzijden waren bedoeld om karren naar binnen en weer naar buiten te laten rijden. In het linker deel, verscholen achter de bordestrap, lag de vleeshal. Onder de trap waren korte tijd zelfs twee kleine woningen. De bovenverdieping huisvestte – tot in 1885 – de militaire hoofdwacht. Later heeft De Waag nog dienst gedaan als hoofdbureau van de Nijmeegse politie.

Op dit moment doet het pand dienst als restaurant en zijn er bovenin het pand drie bedrijven gevestigd: Agency X, Opgemerkt en Codebreakers.