Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Jacques Lassaigne

betekenis & definitie

In het centrum van Montgueux staat een plattegrond met daarop aangegeven het tiental champagneproducenten van het kleine boerendorp, even ten westen van Troyes. Montgueux wordt wel 'Le Montrachet de la Champagne' genoemd. Het is een voor chardonnay uitstekend terroir, met krijt, kalk en sporen van silex.

De wijngaarden liggen op een naar het oosten en zuidoosten gekeerde helling. De enige propriétaire-récoltant van Montgueux die zijn gehele oogst zelf bottelt, is Jacques Lassaigne. Op zich geen verdienste, maar de champagnes van Jacques Lassaigne zijn verrassend goed. Zoon Emmanuel maakt de wijnen en dat doet hij met deskundigheid en veel zorg. De jonge wijnen liggen tot aan de botteling voor een deel op oude fusten. Het dégorgement gaat hier nog a la volée, dus met de hand, zonder bevriezing van de hals van de fles.

De dosages zijn altijd heel beperkt - maximaal 5 gram per liter. De Lassaignes exploiteren 4 hectaren wijngaard. Van de oogst worden vier verschillende champagnes geproduceerd. De basiscuvée is de Blanc de Blancs Les Vignes de Montgueux. Heel fijn en subtiel met fris en zuiver fruit en een zachte, romige mousse. Een heerlijke aperitiefchampagne. Le Cotet is een blanc de blancs van een bijzonder perceel. Hij is genoemd naar het lieu-dit, de naam van het perceel. De door citrusfruit gemarkeerde smaak is even krachtiger. Dan is er een millésimé die als Brut Nature, dus zonder enige dosage, op de markt komt. Tot slot produceert Emmanuel Lassaigne ook nog een klein beetje rosé champagne - een klein beetje, want er is maar 30 are pinot noir aangeplant.