Roman keycard Blackwood betekenis & definitie

(Eng.; Romeinse sleutelkaart Blackwood)

Ook: RKB, RKC

Variant van de Blackwood-conventie waarbij de heer van de overeengekomen troefkleur (indien van toepassing) als vijfde aas telt. De antwoorden op 4SA zijn:Roman keycard BlackwoodExtra troeflengte (bv. een zeskaart wanneer slechts een vijfkaart is beloofd) kan gelijkwaardig aan het bezit van troefvrouw worden beschouwd en als zodanig worden aangegeven.

Na de antwoorden van 5♣ en 5♦ kan met het opvolgende bod (mits dit niet in de overeengekomen troefkleur is) naar troefvrouw worden geïnformeerd. Hierop ontkent het opvolgende bod troefvrouw (afgesproken kan ook worden dat dit gebeurt met het laagst mogelijke bod in de overeengekomen troefkleur); elk ander bod belooft troefvrouw en extra waarden (meestal de heer) in de geboden kleur; zonder extra waarden wordt 5SA geboden (afgesproken kan ook worden dat een sprong naar zes in de overeengekomen troefkleur troefvrouw zonder extra waarden aangeeft en 5SA troefvrouw met extra waarden in meer dan één kleur).

Na het antwoord op 4SA wordt doorgaans met 5SA naar het aantal heren buiten de troefkleur geïnformeerd. Dit kan na het antwoord van 5♥ ook met 5♠ gedaan worden, mits schoppen niet de overeengekomen troefkleur is.