Birgit Govers

Master student at Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 18-09-2018

Staar

betekenis & definitie

Cataract wordt in de volksmond ook wel staar genoemd. Het is een vertroebeling van de lens in het oog waardoor licht minder goed het netvlies bereikt. Met het ouder worden vertroebelt bij iedereen, in meer- of mindere mate, de lens.

De lens zit achter de iris en vóór het glasvocht en het netvlies. De lens zorgt voor het scherpstellen (accommoderen) van het beeld op het netvlies. Dit wordt bewerkstelligd door het boller en platter maken van de lens door spieren van het corpus ciliaire. Een orgaan dat naast het reguleren van accommodatie ook het kamer water aanmaakt.

Het oog heeft in totaal ongeveer 60 dioptrie (een maat voor het brekend vermogen). De lens verzorgt 'slechts' 20 dioptrie van de 60. Het hoornvlies, aan de voorkant van het oog, heeft het hoogst brekend vermogen van circa 40 dioptrie. Wanneer de lens langzaam vertroebelt wordt hij ook stugger. Dit zorgt ervoor dat je met het ouder worden minder kan accommoderen. Dit is de reden dat ouderen vaak een leesbril nodig hebben. Deze bril zorgt voor extra breking waar de lens zelf niet meer voor kan zorgen wanneer deze stugger wordt bij het ouder worden.

Er bestaan verschillende vormen van verworven staar, deze zorgen voor verschillende klachten. Het licht kan verstrooid binnen komen of juist donkerder lijken. Operatief kan de lens worden vervangen door een oogarts. Staat kan ook versneld ontstaan na een eerdere oogoperatie, een trauma, prednison gebruik of bij suikerziekte.

Een interessant weetje is dat de massa van de lens voor bijna één-derde wordt bepaald door de aanwezige eiwitten. De lens is helder dankzij de juiste structuur en oplosbaarheid van eiwit, dit is in de lens voornamelijk crystalline (90%).