Joz. 19 : 46; in de dagen van het Hellenisme Joppe, wat de N.T.ische naam is, Hand. 9 : 36, 43. In de Egyptische hiërogliefen is de naam J. p. w.; in de Amarnabrieven (1400 v.
C.) ja-pu of ja-a-pu; in het Assyrische bericht over de zegetocht van Sanherib is sprake van Ja-ap-puu of Ja-u-u, terwijl in de Grieks-Rom. tijd de stad Joppe werd genoemd. Als J. „de schone” werd de stad door de Hebreën betiteld, uit welk woord de Arabieren de tegenwoordige naam Jaffa hebben afgeleid. Het was een zeestad in het grensgebied van Dan, Joz. 19 : 46; daarom kon Debora verwijtend zeggen: waarom onthield Dan zich in schepen? Richt. 5 : 17. Ten behoeve van Salomo’s bouwwerken werd hout over zee naar J. gevoerd, 2 Kron. 2 : 16. En zo brachten ook na de ballingschap de Sidoniërs en de Tyriërs cederhout van de Libanon over zee naar J. om de tempel te herbouwen, Ezra 3 : 7. Toen de profeet Jona de goddelijke opdracht om te prediken in Ninevé weigerde te volvoeren, vluchtte hij naar J. en vond een schip gaande naar Tharsis, Jona 1 : 3. In Joppe heeft Petrus op het dak van het bij de zee staande huis van de lederbereider een visioen; daar heeft de apostel de gelukkige dag gekend, waarop de toegang tot de Kerk van Christus ook voor de heidenen werd ontsloten, Hand. 10 : 8 v.Jaffa is een oude zeestad. Het bezit evenwel geen haven: de schepen liggen een eind van de kust op de rede. Voor de kust liggen zandbanken ; de klippen maken het landen bij sterke wind zeer moeilijk. Daarom brengen kleinere boten passagiers en lading uit de zeeschepen naar de vaste wal.
De stad heeft een geschiedenis vol strijd. Thoetmes III, Judas de Maccabeër, Jonathan, Pompejus, Vespasianus, Omar, Richard Leeuwenhart, Saladin, Napoleon, zij allen hebben de stad veroverd. Meermalen is J. verwoest en weer opgebouwd. Het tegenwoordige Jaffa heeft in zijn stadsbeeld nog enige weerspiegeling van de geschiedenis en wel in het oude gedeelte. De havenstad bestaat uit een oude nederzetting met nauwe stegen en antieke vervallen huizen en enkele moderne wijken. In zijn geheel vertoont deze Mohammedaanse stad een sterke tegenstelling met de moderne naburige Joodse stad Tell Aviv.