Wat is de betekenis van zemelen?

2020
2022-06-25
Woordenboek van Populair Taalgebruik

Geschreven door Marc De Coster. Uitgegeven op Ensie in 2020.

zemelen

(16e eeuw) (inf.) talmen; zeuren, zaniken. Vgl. Duits: semmeln. • zemêln = langzaam, slepend, temend praten; ook NBrab. Kil. semelen (ww.), semelachtigh, en: semeler; Oostfr. sämeln = langzaam handelen, spreken, treuzelen; Neders. semmeln, semmelke, semmelije, van: sümen (Gron. zumen, in: verzumen = verzuimen), Nederl. sammel...

Lees verder
2019
2022-06-25
Wiktionary

Nederlandstalige WikiWoordenboek

zemelen

zemelen - Werkwoord 1. (inerg) zeuren, langdurig doorpraten over iets dat van weinig belang is Er werd eindeloos gezemeld en gezeverd. zemelen - Zelfstandignaamwoord 1. (voeding) de met de zaadhuiden vergroeide vruchtwanden en kiemen, die vrij komen bij het tot meel m...

Lees verder
2017
2022-06-25
B.D. Poppen

Schrijver op Ensie

Zemelen

Restprodukt van gebuilde volkoren meel.

1981
2022-06-25
Zelfstudie

Encyclopedie voor Zelfstudie

zemelen

schil, buitenste lagen en kiemen van graanvruchten (zie graan). Zij zijn als natuurlijk bestanddeel van volkorenbrood voor de menselijke voeding van groot belang, maar worden meestal slechts als zeer voedzaam voeder aan huisdieren gegeven,

1974
2022-06-25
Biologische encyclopedie

Biologische encyclopedie geschreven door G. Th. van Kempen. Amsterdam, 1974.

zemelen

buitenste lagen (vruchtwand, zaadhuid) van de graankorrel. Bij de bereiding van „bloem” wordt ook de buitenste laag (aleuronlaag) van de meelkern verwijderd. Deze bevat veel eiwitten en B-vitamines.

Lees verder
1973
2022-06-25
Oosthoek Encyclopedie

Nederlandse encyclopedie

zemelen

v./m. (mv.), buitenste lagen van de graankorrel, in hoofdzaak bestaande uit vruchtwand en zaadhuid, die meelkern en kiem omhullen en beschermen. (e) Bij tarwe en rogge maken de zemelen ca. 13 % van het korrelgewicht uit. In de ➝ maalderij worden voor de produktie van ‘bloem’ de zemelen te zamen met een groot deel van de buitenste meelke...

Lees verder
1954
2022-06-25
Medisch Encyclopedie 1954

Eerste Medisch Systematische Ingerichte Encyclopedie

Zemelen

de vliesjes van de graan- en rijstkorrels, welke juist het waardevolle vitamine B1 (aneurine) bevatten, waardoor bruinbrood zoveel beter is dan wittebrood.

1954
2022-06-25
Agrarisch

Agrarisch Encyclopedie

Zemelen

Afvalproduct van de maalderij, bestemd voor veevoeder.

1950
2022-06-25
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Nederlands woordenboek (7e druk - 1950)

Zemelen

(zemelde, heeft gezemeld), (gemeenz.) zemelknopen, vervelend kleingeestig zijn ; zeuren, zaniken.

1949
2022-06-25
De Kleine Winkler Prins

Kleine Winkler Prins van A-Z

Zemelen

de vruchtwand- en zaadhuiddeeltjes (met de buitenste, eiwitrijke lagen) van de graankorrel.

1937
2022-06-25
Koenen woordenboek 1937

M. J. Koenen's Verklarend handwoordenboek

zemelen

1. v. mv. (gemalen bolsters van graan); 2. zemelde, h. gezemeld (zaniken).

Lees verder
1933
2022-06-25
Iedereen

Encyclopedie voor Iedereen

Zemelen

gemalen buitenste bolsters v. graan, ontstaan b/d meelfabricage, gebruikt als vulling en als veevoeder.

1933
2022-06-25
Katholieke Encyclopaedie

25 delen, uitgegeven 1933-1939. Uitgeverij Joost van den Vondel te Amsterdam.

Zemelen

zijn de stukjes van de schaallagen van de graankorrels, met nog eraan vastgebleven bloemdeeltjes, die bij het maalproces als bijproduct worden verkregen. ➝ Meelfabricatie. Zemelen zijn in verband met hun gehalte aan eiwit, vet, zetmeel en minerale bestanddeelen een gewaardeerd veevoeder. Zie ook ➝ Zemelenbad.G. v. d. Lee.

Lees verder
1929
2022-06-25
Geneeskundige Encyclopaedie 1929

Dr. Ch. Bles

Zemelen

de houtachtige hulzen der graankorrels, waaraan veelal een zetmeelhoudende laag blijft hangen; hierdoor hebben zij een groote voedingswaarde, zoodat men bij sommige broodsoorten ook de Z., die vitamine bevatten, er in opneemt. Door vele menschen met gevoelige ingewanden wordt dergelijk zemelenbrood echter niet verdragen, en krijgen zij door het geb...

Lees verder
1916
2022-06-25
Oosthoek 1916

Nederlandse encyclopedie, uitgegeven van 1916-1925.

Zemelen

Zemelen - Bij de behandeling van gemalen granen, om daaruit het fijnere meel, het bloem, te krijgen, houdt men z. over. Deze z. bevatten bij de naakte korrels, als van rogge en tarwe, alleen het zaadvliesje met de daarbinnen gelegen aleuronlaag en de aan eiwit vrij rijke buitenste lagen van den korrel. Bij haver en gerst komen er ook deelen van den...

Lees verder
1898
2022-06-25
Van Dale 1898

Groot woordenboek der Nederlandsche taal

Zemelen

Het begrip zemelen heeft 2 verschillende betekenissen: 1. zemelen - ZEMELEN, v. mv. het grofste gedeelte van gemalen koren, elders ook gruis geheeten. 2. zemelen - ZEMELEN, (zemelde, heeft gezemeld), zemelknoopen, vervelend kleingeestig zijn; zeuren, zaniken.

Lees verder