Wat is de betekenis van Vischlijm?

2024-04-28
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Vischlijm

Vischlijm is het vlies dat de zwemblaas van sommige vischsoorten (steur bv.) van binnen bekleedt. Goede vischlijm is smaakloos en doorschijnend en lost gemakkelijk in kokend water op tot een lijmachtige massa. Uit Rusland komt de beste kwaliteit vischlijm. Vischlijm wordt voor het klaren van dranken en als voedingsmiddel gebruikt.

2024-04-28
Woordenboek voor praktische kennis

Dr. L.M. Metz (1937)

Vischlijm

Een dikvloeibare, sterk klevende stof, welke gekookt wordt uit den afval van visch. Bij voorkeur neemt men daarvoor zwemblazen en graten. Ook maakt men vischlijm kunstmatig uit suikeroplossing. Men gebruikt vischlijm bij het boekbinden, bij het kitten van metalen, bij het maken van Oostindische inkt en van Engelsche pleister. Engelsche pleister is...

2024-04-28
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Vischlijm

harde, droge lijm, bereid u/d zwemblaas v/d steur, die in koud water opzwelt en in heet water geheel oplost, wordt gebruikt als kitlijm, v/h klaren v. wijn, enz.

2024-04-28
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Vischlijm

is een lijmsoort, die wordt verkregen uit de zwemblaas van sommige soorten steur.

2024-04-28
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Vischlijm

Vischlijm - Colla piscium of Ichthyocolla, het vlies, dat de zwemblaas van sommige steursoorten van binnen bekleedt. De zwemblaas wordt uit den visch genomen en zoolang in koud water gelegd, tot zij zich pellen laat; dan wordt de binnenste huid afgepeld. Goede v. is hoornachtig, dóórschijnend, kleur- en smaakloos en lost in water bij koken volkomen...

2024-04-28
Encyclopaedie van Nederlandsch West-Indië

Herman Daniël Benjamins, Joh. F. Snelleman, Martinus Nijhoff, E.J. Brill (1914-1917)

Vischlijm

Zie SCIADEICHTHYS LUNISCUTIS en S. PARKERI.

2024-04-28
Vivat's Geïllustreerde Encyclopedie

J. Kramer (1908)

Vischlijm

Golla piscium of Ichthyocolla, het vlies dat de zwemblaas van sommige steursoorten van binnen bekleedt. De zwemblaas wordt uit de visch genomen en zoolang in koud water gelegd, tot zij zich pellen laat; dan wordt de binnenste huid afgepeld. Goede V. is hoornachtig, doorschijnend, kleur- en smaakloos en lost in water bij koken volkomen...

2024-04-28
Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Vischlijm

zie Lijm.

Gerelateerde zoekopdrachten