touwen
van touw. Voorbeelden: De touwen zool is het belangrijkste kenmerk van de espadrille; het katoenen gedeelte varieert vaak van uiterlijk. http://nl.wikipedia.org/wiki/Espadrilles
Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)
van touw. Voorbeelden: De touwen zool is het belangrijkste kenmerk van de espadrille; het katoenen gedeelte varieert vaak van uiterlijk. http://nl.wikipedia.org/wiki/Espadrilles
Marc De Coster (2020-2024)
(17e eeuw, vero.) afranselen. Reeds bij Bredero (1615): “Ick sech niet meer, ick sal hem flux opt vleys touwen.” • Vraagt gy, wanneer de schout uw bont voor 't best quam schouwen Toen Meester Hans uw vel, om 't bont, met roên wou touwen. (Jan Vos: Alle de gedichten. 1662) • Is dat die Ferdinangd die mit men kynd wil t...
Wiktionary (2019)
touwen - Bijvoeglijk naamwoord 1. van touw vervaardigd touwen - Zelfstandignaamwoord 1. meervoud van het zelfstandig naamwoord touw
Rijksdienst voor het cultureel erfgoed (2019)
Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.
J. van Donselaar (1936)
(touwde, heeft getouwd), (gebr, in Nickerie en Coronie; niet alg.) laten meerijden achter op fiets, motorfiets e.d. - Etym.: Vgl. E to tow = slepen te water. S tow = torsen; ook genoemde bet. van t.
Van Dale Uitgevers (1950)
I. bn., van touw: touwen omboordsel. II. (touwde, heeft getouwd) aan een touw voorttrekken, boegseren. III. (touwde, heeft getouwd), 1. bereiden, nl. leer ; onder touwen verstaat men al de bewerkingen na het looien, ook de hele bewerking van leer dat niet gelooid wordt : zeem touwen ; 2. (fig.) slaan : afrossen.
M. J. Koenen's (1937)
1. bn.; van touw: een touwen mat; 2. touwde, heeft getouwd; leer bereiden; kloppen, slaan.
Dr. L.M. Metz (1937)
In het algemeen verstaat men onder touwen de bewerkingen, welke het leer na de looiing ondergaat: kneden, insmeren, verven, kloppen, walsen, drogen, splijten, krispelen, glanzen. Omdat zeemleer niet gelooid wordt, spreekt men in het bijzonder bij de bereiding van zeemleer, van touwen. In zeemtouwerijen smeert men schapevellen met traan in en kneedt...
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: