Wat is de betekenis van kookpuntsverhoging?

2024-04-29
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Kookpuntsverhoging

Wanneer een vaste stof met geringe dampspanning wordt opgelost in een vloeistof, kookt de oplossing bij een hogere temp. (T) dan de zuivere vloeistof (T’). Er treedt k. op. Voor een sterk verdunde oplossing van een stof, waarvan men de dampspanning kan verwaarlozen bij de kooktemp. T, geldt: T’ - T = x RT2/L. Hierin is x de molaire conc...

2024-04-29
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Kookpuntsverhoging

v., het hoger worden van het kookpunt van een vloeistof wanneer men er iets in oplost.

2024-04-29
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Kookpuntsverhoging

zie ebullioscopie en ebullioscopische constante.

2024-04-29
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

kookpuntsverhoging

v., het hoger worden van het kookpunt van een vloeistof wanneer men er een niet-vluchtige stof in oplost. (e) Kookpuntsverhoging ontstaat doordat bij een bepaalde temperatuur uit een vloeistofoppervlak minder moleculen wegdampen wanneer een deel van dat oppervlak in beslag wordt genomen door vreemde moleculen. Pas bij een hogere temperatuur wordt d...