Wat is de betekenis van kieming?

2024-04-29
Encyclopedie van het milieu

Oosthoek (1984)

kieming

eerste stadium in de ontwikkeling van een plant, waarin de primaire wortel en stengel de zaadhuid doorbreken. Bij de kieming van zeer harde zaden, zoals de steenvruchten van kersen, walnoten en kokosnoten, is de plaats waar de zaadhuid zal breken al bepaald. Voorwaarden waaronder zaden gaan kiemen zijn:1. water om de zaadomhulsels te weken en om de...

2024-04-29
Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

kieming

eerste ontwikkeling van zaden bij hogere planten tot de nieuwe plant (kiemplant). Gaat als volgt: eerst een sterke zwelling door wateropname; activering van enzymen; klaarmaken van de reservestoffen (eiwitten omzetten in aminozuren, koolhydraten en vetten in suikers); verhoging van de ademhaling. Vervolgens groeit de kiem uit, als regel komt eerst...

2024-04-29
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Kieming

van zaden is een ingewikkeld biol. proces, waarbij zowel de aanvang als het einde van het proces moeilijk is vast te stellen, doch waarbij men 3 fasen onderscheidt: 1. Het opzwellen der zaden door waterabsorptie. Dit is een zuiver mechanisch proces, dat de ontwikkeling van de jonge kiemplant voorafgaat (mechanische fase). 2. Het te voorschijn komen...

2024-04-29
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Kieming

v., het kiemen.

2024-04-29
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Kieming

van de zaden van hogere planten en de sporen van lagere planten noemt men de eerste ontwikkeling van de kiem tot een individu.

2024-04-29
Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

KIEMING

van zaden bij hogere planten en van sporen bij lagere planten is de eerste ontwikkeling van de kiem (embryo) tot een nieuw individu. In elk zaad bevindt zich de kiem, die bestaat uit een worteltje (radicula), de hypocotyle-as, de zaadlobben (cotyledonen) en het pluimpje (plumula). Uit het worteltje ontwikkelen zich later...

2024-04-29
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Kieming

Kieming is de eerste ontwikkeling van de → kiem van een plant, welke verloopt ten koste van de reservestoffen, die de kiem van de moederplant meegekregen heeft. De k. begint met het opnemen van water uit de omgeving. Vervolgens worden de reservestoffen door enzymen gesplitst en in opgelosten toestand gebracht. Zetmeel wordt door amylase omgeze...