Wat is de betekenis van invertase?

2024-04-29
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

invertase

invertase - Zelfstandignaamwoord 1. (scheikunde) een enzym dat sacharose afbreekt tot fructose en glucose Woordherkomst afgeleid van het Latijnse invertere met het achtervoegsel -ase Synoniemen E1103, sacharase

2024-04-29
Woordenboek vreemde woorden

A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)

Invertase

[zie -ase] enzym dat rietsuiker helpt omzetten bij spijsvertering.

2024-04-29
Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

invertase

verouderd woord voor saccharase.

2024-04-29
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Invertase

Verouderd woord voor saccharase, het enzym, dat saccharose (rietsuiker) splitst in glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Het mengsel van deze twee laatste suikers noemt men invertsuiker.

2024-04-29
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Invertase

ferment dat in staat is rietsuiker om te zetten in d-fructose en d-glucose; z Invertsuiker.

2024-04-29
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Invertase

Invertase is een enzym dat rietsuiker ontleedt tot glucose en fructose. Het komt in de levende gistcel en in hoogere planten voor.

2024-04-29
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Invertase

(scheik) is een ferment, dat door vele gistcellen wordt afgescheiden en dat in staat is rietsuiker te splitsen in fructose en glucose. Terwijl rietsuiker zelf gepolariseerd licht naar rechts draait, is de door i. gesplitste suiker linksdraaiend. Hoogeveen.

2024-04-29
Pinkhof geneeskundig woordenboek

Herman Pinkhof (1923)

Invertase

enzym; o. a. in het darmsap, dat de inversie van rietsuiker tot eenvoudiger suikers, dextrose (glucose) en laevulose (fructose) teweegbrengt; syn. invertine, sucrose.

Wil je toegang tot alle 10 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-29
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Invertase

Invertase, - een oplosbaar enzym, dat door levende gist afgescheiden wordt en het vermogen bezit rietsuiker te hydrolyseeren tot glucose en fructose. Wordt b.v. door de suikerbiet gevormd, nadat de wortel het maximum-suikergehalte heeft gekregen.