Wat is de betekenis van grahambrood?

2024-04-28
Woordenboek van medische eponiemen

T.Beijer en C.G.L.Apeldoorn (1998)

grahambrood

volkorenbrood volgens het recept van de Amerikaanse arts Sylvester Graham (1794-1851), een hervormer op voedingsgebied. Graham was van oorsprong een presbyteriaans predikant. Hij bepleitte matigheid en voorts het gebruik van ongebuild tarwemeel (grahambloem of volkorenbloem) voor de broodbereiding. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd zijn st...

2024-04-28
Vreemd Nederlands

Jan Meulendijks (1993)

Grahambrood

ongezuurd, licht verteerbaar brood

2024-04-28
Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Grahambrood

volkoren brood uit tarweschroot, gerezen met gist.

2024-04-28
De vreemde woorden

Fokko Bos, Dr. O. Noordenbos (1955)

Grahambrood

o., brood van grofgemalen tarwe of rogge zonder zuurdeeg.

2024-04-28
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Grahambrood

o., brood zonder gisting bereid van grofgemalen graan (volgens recept van de Amerikaanse arts Graham).

2024-04-28
Kramers woordentolk

Jacon Kramers Jz (1948)

Grahambrood

o. kropbrood.

2024-04-28
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Grahambrood

Grahambrood wordt bereid uit tarwe, rogge, of maïs. Wat de samenstelling betreft gelijkt het op ons tegenwoordige volkorenbrood. Bij de bereiding wordt geen gebruik van gist gemaakt. Doordat het meel niet fijn uitgemalen wordt bevat het nog het meerendeel der zemelen en heeft daardoor een hooger eiwitgehalte. Door de zemelen en het ongegist zi...

2024-04-28
Verklarend handwoordenboek der Nederlandse taal

M. J. Koenen's (1937)

grahambrood

o. (brood zonder zuurdeeg o. a. gebakken volgens recept van den Am. arts Graham voor paard of hond).

Wil je toegang tot alle 20 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-28
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Grahambrood

brood zonder zuurdeeg, volgens den Am. arts Graham.

Gerelateerde zoekopdrachten