2020-01-26

Boekband

Boekband - Zie platen . De boekband vormt een deel van het gebonden boek. Oorspronkelijk ter bescherming van den inhoud, werd in veel gevallen de b., het uiterlijk, het meest belangrijke. Gevolg is geweest bevordering en ontwikkeling van de boekbindkunst. De b. behoort uitdrukking te geven aan het karakter van het boek. Goede voorbeelden hiervan zijn vele Missalia en andere boeken voor kerkelijke doeleinden. De luister van den godsdienst spreekt uit de technische volkomenheid van den b. Prima ma...

2020-01-26

boekband

boekband - Zelfstandignaamwoord 1. het bekleedsel aan de buitenkant van een boek. De boekband kan een paperback of een hardcover worden. Woordherkomst samenstelling van boek en band Verwante begrippen [1] omslag, kaft

2020-01-26

boekband

boekband - m. (-en), de omslag van een boek, bestaande uit twee stijve (kartonnen) deksels, verbonden door een buigzame strook (‘rug’) waarin het boeklichaam bevestigd wordt wanneer het boek gebonden wordt. De band is tegelijk bescherming en drager van decoratie. Ligt de nadruk op het eerste, dan spreekt men van gebruiksband; ligt de nadruk op de versiering, dan spreekt men van prachtband of luxeband. De boekband verscheen tussen de 2e en 4e eeuw n. C., toen het boek de codexvorm kre...

2020-01-26

Boekband

BOEKBAND, m. (-en), band van een ingebonden boek; de nog losse band waarin het gebonden moet worden; ...BEOORDEELAAR, m. (-s), recensent; ...BEOORDEELING, v. (-en); ...BESCHOUWING, v. (-en); ...BESLAG, o. metalen, meest koperen of gouden sloten, hoeken enz. aan een boek; ...BEWAARDER, m. (-s), (w. g.) bibliothecaris.

2019-06-08

Etruskische boekband

Etruskische boekband - Boekbanden, meestal van kalfsleer, versierd met patronen en motieven die zijn afgeleid de Etruskisch aardewerk, zoals sleutelpatronen, vazen en palmetten. Ze werden halverwege de 18de eeuw gemeengoed dankzij de boekbinders uit Halifax in het Englese Yorkshire en met name dankzij de familie Edwards.

2019-06-08

geketende boekband

geketende boekband - Banden die zo ontworpen zijn dat het boek aan een vast onderdeel zoals een plank of een werktafel geketend kan worden.

2019-06-08

geborduurde boekband

geborduurde boekband - Boekbanden met stoffen kaften, meestal van fluweel, zijde of canvas, bewerkt met gouden, zilveren of zijden draad. Deze boekbandkunst kende zijn hoogtepunt in Europa in de 16de en 17de eeuw.

2019-03-20

Boekomslag

Boekomslag - zie Boekband.

2018-12-29

achterplat

achterplat - ach'terplat, o. (-ten), achterstuk van een boekband.

2019-09-18

Marokijn

Boekband-leder, of de boekband in m. leder zelf, naar Marokko genoemd, waar men het leer een buitengewoon fraaie roode kleur wist te geven, die voor m. in Europa wordt nagevolgd.

2019-11-04

Voorplat

Het voorste gedeelte van den boekband; deze bestaat verder uit den rug en het achterplat.

2019-06-13

boekbanden

Twee stijve deksels van hout of karton, verbonden door een buigzaam verbindingsstuk, de rug. Bij het boekbinden wordt het boeklichaam bevestigd in de boekband.

2019-08-15

Jacket (dust)

Ook dust jacket of stofomslag genoemd, is het losse, papieren omslagje, dat door den uitgever om den boekband wordt gelegd met het tweeledig doel, dezen te beschermen en een aantrekkelijk uiterlijk aan het boek te geven. Een kleurplaat bijv. laat zich wel op het papieren omslag, maar niet op een linnen boekband drukken en aldus kan soms buitenop een specimen van de illustratie in het boek gegeven worden. Poortenaar

2019-06-13

hoekstukken

Metalen (koper, zilver) driehoekig, vaak opengewerkt beslag op de hoek van de boekband ter voorkoming van beschadiging. Kan voorzien zijn van knopvormige steunen.

2019-06-08

middenstuk

middenstuk - Ornamenten, vaak arabesken, die worden gebruikt om het midden van een boekband te versieren, meestal als doel om overeen te komen met een hoekdeel of een andere vorm van decoratie.

2019-06-13

middenstukken

Metalen (koper, zilver) sierstuk in het midden van een boekband, aangebracht ter bescherming. De stijl van een opengewerkt stuk is veelal (neo)gotisch, die van een medaillon (een rond of ovaal schild met versierde omlijsting) stamt van oorsprong uit renaissance of barok.

2019-05-30

blindstempeling

blindstempeling - v. (-en), versiering van de boekband door, zonder gebruikmaking van goud of kleur, met stempels figuren in het leer, perkament of textiel van de band te persen, zie verguldstempeling.

2019-11-04

Uitgeversband

De thans verreweg het meest voorkomende boekband, welken de uitgeverom het boek laat zetten en die machinaal vervaardigd is. Vroeger bond men de boeken uit de hand in en koos de eigenaar van elk exemplaar zich een band naar zijn persoonlijken smaak; dit was (16e eeuw) toen regel, thans uitzondering. Gelukkig leeft de belangstelling voor het prima, uit de hand gebonden boek, die vrijwel dood was, weer iets op. Het handwerk is sterker en fraaier dan de machinale boekband. Poortenaar.

2019-06-13

brieven

Algemene benaming voor een verzameling vellen perkament, vellen papier of soortgelijk materiaal, die blanco, beschreven of bedrukt zijn en die aan elkaar zijn geregen of gebonden tot het boeklichaam dat al dan niet is gebonden in een boekband.

2017-03-01

Codex

Codex (lat. handschrift) is een in een boekband bijeengebonden manuscript van een aantal afzonderlijke bladen (in tegenstelling tot een boekrol). De naam codex duidt meestal op een verzameling van kracht zijnde wetten, verdeeld naar onderwerp en in chronologische volgorde; zie bijvoorbeeld Codex Justinianus.