Bitterstof
v. (-fen), stof die aan plantendelen een bittere smaak geeft.
J. Kramer (1908)
Principium amarum, naam welke door de oudere scheikundigen aan een vermeende stof werd gegeven, die den bitteren smaak van vele plantaardige stoffen heette teweeg te brengen. Daar deze smaak blijkens latere ontdekkingen door onderling zeer verscheiden scheikundige zelfstandigheden (b. v. Amarine, zie aldaar) wordt veroorzaakt, heeft do benaming B....
J.H. van Dale (1898)
BITTERSTOF, v. (-fen), de stoffen die aan de plantendeelen een bitteren smaak geven, zooals oliën, harsen, plantenzuren, stikstofhoudende alkaloïden, enz.
Anthony Winkler Prins (1870)
De bittere smaak van vele planten en plantendeelen werd te voren toegeschreven aan eene eigenaardige bittere stof, waarvan men echter weinig meer wist te zeggen dan van de extactief-stoffen. Men rangschikte onder die benaming eene geheele klasse van stoffen, welke men op zich zelf niet kende. Thans is door een meer naauwkeurig onderzoek gebleken,...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: