Putoptie betekenis & definitie

Een putoptie is het recht om een aandeel tegen een van tevoren afgesproken prijs en binnen een bepaalde periode te verkopen. Als aandeelhouder is men door middel van putopties verzekerd dat men de aandelen tegen de huidige koers kunt verkopen.

Wanneer men aandelen heeft, kan men besluiten om putopties te kopen. Als aandeelhouder is men hiermee verzekerd dat aandelen tegen een huidige koers kunnen worden verkocht. Bij aanschaf van putopties wordt echter een bedrag betaald voor deze garantie, dit noemt men de optiepremie. Wanneer het aandeel binnen de looptijd van de optie daalt, heeft men met de koop van putopties nog steeds het recht om ze tegen de prijs te verkopen die is afgesproken. Wanneer men verwacht dat de waarde van men aandelen gaan dalen, kan het verstandig zijn om putopties te kopen.

Stel, men is bezitter van aandelen in een bedrijf met een waarde van 41 euro. Men besluit om hiervoor putopties te kopen. Deze geven het recht om binnen een afgesproken periode de aandelen te verkopen voor 40 euro per stuk. De optiepremie bedraagt twee euro, men betaalt dus 200 euro voor de putopties. Stel dat de koers van het aandeel daalt naar 20 euro. Met de aanschaf van de putopties kan men deze aandelen echter nog voor 40 euro verkopen. Men maakt op deze manier 300 euro verlies. De waarde van honderd aandelen was eerst 4100, men heeft ze verkocht voor 4000 euro en nog 200 euro optiepremie betaald. Wanneer men dit niet had gedaan, was er 2100 euro verlies gemaakt, 4100 min 2000 euro is immers 2100 euro verlies. Stel dat de waarde van het aandeel stijgt, dan zijn de aangeschafte putopties niets meer waard. Men verliest het geld dat men heeft betaald als optiepremie.