Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 19-05-2016

2016-05-19

Closed end beleggingsfonds

betekenis & definitie

Een closed end beleggingsfonds is een type beleggingsfonds waarbij er een vastgesteld aantal aandelen worden uitgegeven tijdens de looptijd van het fonds. Omdat het aantal te vergeven aandelen bij een closed end beleggingsfonds is vastgesteld, is de waarde ervan volledig afhankelijk van vraag en aanbod binnen het fonds.

In de financiële wereld wordt er onder andere een onderscheid gemaakt tussen open-end en closed end beleggingsfondsen. Bij een closed end beleggingsfonds wordt, voordat men aandelen gaat uitgeven, vastgesteld hoeveel aandelen men gaat uitgeven. Wanneer de aandelen van een closed end beleggingsfonds eenmaal worden verkocht, kunnen er geen nieuwe aandelen meer bijkomen. Dit heeft tot gevolg dat de waarde van het aandeel doorgaans lager is dan bij een open-end beleggingsfonds en volledig wordt bepaald door het vraag en aanbod binnen het beleggingsfonds. In de praktijk zijn de meeste beleggingsfondsen open-end, waarbij het aantal aandelen dat worden uitgegeven niet vooraf is vastgesteld.

Wanneer men aandelen wilt kopen van een closed end beleggingsfonds, is het van belang om een zogenaamde limiet op te geven. Deze limiet geeft de maximale prijs aan die men bereid is te betalen voor een aandeel. Bij een closed end beleggingsfonds kan de prijs voor een aandeel onverwachts stijgen, door een limiet aan te geven voorkomt men dat men een veel hogere prijs betaald dan men voor ogen had.