Bas Vreugdenhil

Student Medicine at Radboud University Nijmegen

Gepubliceerd op 04-01-2017

Griep

betekenis & definitie

De griep is een ziekte die veroorzaakt wordt door het influenzavirus. Griep is afgeleid van het Franse "gripper" wat "grijpen" betekent, omdat de ziekte besmettelijk is en makkelijk om zich heen grijpt. Bekende varianten zijn: Spaanse griep en vogelgriep.

In de volksmond worden allerlei kwaaltjes en klachten aangeduid met "griep". Zo kan griep betekenen dat iemand last heeft van algeheel slecht voelen (koorts, rillen, zwak, vermoeid), maar ook buikgriep of hoestklachten kunnen met griep aangeduid worden. Medisch gezien wordt gesproken van de griep wanneer iemand een besmetting heeft opgelopen met het influenzavirus. Dit virus nestelt zich in de slijmvliezen van de keel- of luchtwegen en kan hier klachten veroorzaken als: hoesten, spierpijn, hoofdpijn, keelpijn koude rillingen en koorts.

Het influenzavirus voor mensen kan opgesplitst worden in twee hoofdgroepen: Influenza A en Influenza B. Deze beide groepen kunnen weer in verschillende subtypen opgesplitst worden. Deze subtypen kunnen onderling steeds nieuwe combinaties vormen, waardoor elk jaar weer nieuwe influenzavirussen actief kunnen zijn. Deze virussen verspreiden zich dan in bepaalde seizoenen van regio naar regio over de hele wereld. Het griepvaccin in Nederland is dan ook gebaseerd op influenzavirussen die elders op de wereld actief zijn geworden en ook in Nederland worden verwacht.

De behandeling van griep met medicijnen is anders dan de behandeling van een bacterie. Er zijn medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat het virus zich niet meer kan vermenigvuldigen, maar het lichaam moet zelf de al aanwezige virussen opruimen. Het virus kan zwakke mensen erg ziek maken. Het is belangrijk om een goede hygiëne te hanteren als iemand in de omgeving de griep heeft, want het virus is besmettelijk.