Leefstijl betekenis & definitie

Een leefstijl is de kenmerkende manier van leven van een individu of groep op basis van stabiele waarden en normen.

Voor een deel is een leefstijl waarneembaar. Dan uit het zich bijvoorbeeld in sociaal gedrag zoals een manier waarop de aanhangers van een bepaalde leefstijl elkaar begroeten, het uit zich in kleding, het uit zich in de keuze van een vakantiebestemming of het uit zich in de materie die iemand bezit. Je zal bijvoorbeeld niet zo snel zien dat een veganistische milieuactivist in een benzine slurpende SUV rijdt, of dat een grootdoener zich voortbeweegt op een oude fiets. Voor een ander deel speelt de leefstijl onderhuids. Dat kan door een bepaalde manier van denken, en het aannemen van bepaalde standpunten.

De verschillende leefstijlen zijn ook te onderscheiden in sociale klassen, en worden dus gebruikt om de sociale status mee te benadrukken. Een liberale student kan zich bijvoorbeeld door middel van de leefstijl onderscheiden van een conservatief christen.

In de marketing wordt slim gebruikt gemaakt van de leefstijl. Hier wordt door reclame of sponsoring geprobeerd om een bepaald product te verbinden met een bepaalde leefstijl. Vanaf de jaren ’50 tot en met de jaren ’90 gebruikte het Amerikaanse sigarettenmerk Marlboro bijvoorbeeld de Marlboro Man. Dit was in veel gevallen een stoere cowboy die op zijn paard of motor een Marlboro-sigaret rookte. De Marlboro Man transformeerde het ‘vrouwelijke’ Marlboro met ‘Mild as May’ als slogan, naar een ‘stoer’ sigarettenmerk. Een saillant detail is dat veel van deze ‘stoere’ Marlboro Men later zijn overleden aan de indirecte gevolgen van roken.

Gepubliceerd op 14-03-2016