Artis dierenencyclopedie

H. van de Werken (1969)

Gepubliceerd op 01-11-2023

Karetschildpad

betekenis & definitie

Op een na de kleinste van de grote zeeschildpadden is de karetschildpad – toch nog een flinke knaap. Hij komt in praktisch alle tropische zeeën voor, helaas in steeds mindere mate.

Vroeger werd hij meedogenloos vervolgd om zijn ‘karet’, de fraaie platen van zijn schild waarvan allerlei voorwerpen werden gemaakt, speciaal kammen. Die bedreiging is goeddeels weggenomen doordat plastics de plaats van ‘echt schildpad’ hebben ingenomen. Nu heeft het dier echter te lijden van de eierrapers die de nestplaatsen aan de stranden plunderen. En ook die broedplaatsen worden steeds schaarser; vele worden door uitbreiding van badstranden en de aanleg van kustwegen weggevaagd, andere verdwijnen door het ontbreken van de gebruikers die, in de vicieuze cirkelgang, angstig gestaag in aantal afnemen. Het voortbestaan van zeeschildpadden eist dat er vele worden geboren – meer dan honderd eieren per nest – omdat bijna de volle honderd procent van de jonge schildpadjes het eerste gevecht met de voor deze smakelijke hapjes hoogst vijandige natuur verliest. Minder dan één procent komt groot.

Op verscheidene plaatsen in de wereld, onder andere in Suriname, zijn de broedplaatsen thans beschermd. Veelal worden ook geraapte of nog te rapen eieren van de Indianen opgekocht. In Suriname werden zo in 1967 ongeveer 300.000 eieren overgenomen waaruit 27.000 schildpadjes te voorschijn kwamen. Waarvan er, volgens de berekeningen van deskundigen, misschien een 200 tot volwassenheid opgroeien.■ Totale lengte schild 70-80 cm; ex. van 90 cm is al zeer groot; bekend is ex. van 96 cm lang, 86 breed, met gewicht van 85 kg.

Platen van schild prachtig gemarmerd met zwart of bruin en geel; de onderzijde is geelbruin. Opvallend grote gebogen kaken die indruk van zware snavel wekken.

Voedsel: Vis en andere zeebewoners.

Wijfjes komen na paring, die voor de kust in zee plaats vindt, ’s nachts het strand op, graven er een kuil waarin 80-120 en meer eieren worden gelegd. Veel eieren gaan door allerlei oorzaken – rovers, overstroming enz. – verloren. Ze komen, afhankelijk van streek en jaargetijde (temperatuur) na ongeveer 40-60 dagen uit. Jongen trekken direct naar zee, waar grootste deel aan vijanden ten prooi valt.

Bij de jonge exemplaren liggen de platen van het schild dakpansgewijs over elkaar; bij de oudere komen de platen tegen elkaar aan te liggen.

Hawksbill Turtle • Karette, Bissa • Tortue imbriquée

Eretmochelys imbricata

Exact verspreidingsgebied is niet aan te geven. Komen voor in alle tropische zeeën.

Wijfjes komen slechts op zeer beperkt aantal plaatsen aan land om de eieren te leggen.

< >