Of de Indische krokodil de grootste is van de thans levende krokodillen, of de Amerikaanse, valt moeilijk te zeggen. Echt bewezen zijn van de eerste lengten van vijf tot zes, vermoedelijk 6,30 meter; voor de ander liggen cijfers van zeven meter vast.
Bij berekeningen, uitgaande van de maten van zich in verschillende musea bevindende schedels, is men voor de Aziaat echter tot lengten van acht en negen en zelfs elf meter gekomen. Het is de vraag of die gevolgtrekkingen terecht zijn. Ofschoon... Bij Afrikaanse olifanten treft men lang niet meer zulke lange slagtanden aan als vijftig of honderd jaar geleden werden gesignaleerd. Toch waren die er wel degelijk: hun aanwezigheid in musea bewijst het. Dat men ze thans niet meer vindt, komt in hoofdzaak omdat de tanden de kans niet krijgen zover uit te groeien; voor die tijd zijn de olifanten al geschoten. Zo zou het ook misschien kunnen zijn met de krokodillen.
De Indische soort is om zijn fraaie huid zeer gezocht en wordt enorm vervolgd. Wat niet wegneemt dat elf meter, en ook negen, wel fantasiematen zijn. Op het ogenblik is een dier van vier meter al een flinke knaap. En een zeer gevaarlijke; de Indische krokodil is berucht als menseneter die tot op de dag van vandaag vele slachtoffers maakt. Overigens is alles van zijn gading, geen prooi is hem te groot of te klein. Een exemplaar van nog geen 2,50 meter heeft als menseneter lange tijd een hele streek in zijn ban gehouden aleer hij kon worden geschoten. Op vele plaatsen wordt het dier menselijke eigenschappen toegeschreven, waardoor men er niet zo gemakkelijk toe overgaat, een gevaarlijk exemplaar te doden. Bovendien meent men soms dat iemand, die door een krokodil wordt aangevallen en verminkt of gedood, wel iets op z’n geweten zal hebben en daar nu voor wordt gestraft. De Indische krokodil heeft een zeer groot verspreidingsgebied, praktisch overal vlak bij de kust, in moerassen of bij riviermondingen. Zeekrokodil wordt hij ook wel genoemd, zeer terecht, want het dier maakt, rustig zwemmend, soms grote zeereizen in de Indische Oceaan.
Men heeft hem aangetroffen op kleine eilandjes, waarvoor hij minstens duizend kilometer over zee moet hebben afgelegd. Van de Filippijnen schijnen geregeld exemplaren naar de Chinese kust te komen en omgekeerd. Hun aanwezigheid is zelfs niet ongewoon op koraaleilandjes waar geen zoet water is te vinden.
Niet alleen jegens andere dieren, ook onder elkaar zijn de krokodillen zeer agressief, speciaal de mannetjes in de paartijd. Er zijn weinig mannelijke dieren die ongeschonden zijn; de meeste zitten vol littekens, opgelopen bij gevechten op leven en dood. Soortgenoten en de mens zijn, wanneer een krokodil eenmaal volwassen is, eigenlijk de enigen die hem ervan kunnen weerhouden heel oud te worden, vele tientallen jaren, zij het geen honderden zoals wel wordt beweerd.
In kale streken worden de eieren zomaar in het zand gedeponeerd, maar overal waar geschikt materiaal voorhanden is, stengels en takjes, maakt het wijfje een groot nest met een hoogte van ongeveer één meter. Soms slaat ze daarvoor met de reusachtige staart eerst een stuk grond kaal, elders ligt het nest min of meer drijvend tegen de oever. De zeven ik acht centimeter lange eieren worden, in porties van vijf tot tien stuks, om de andere dag een centimeter of twintig onder het oppervlak gelegd. Het totale aantal beloopt tussen de 20 en 70 en soms nog meer. Wanneer ze uitkomen, hangt onder meer af van de temperatuur en schijnt van streek tot streek te verschillen. Onder laboratoriumomstandigheden kwamen ze in 96 dagen uit, maar in de vrije natuur gaat het gewoonlijk sneller en neemt het zes tot tien weken in beslag.
Naast het nest legt het wijfje een paar op loopgraven lijkende schuilplaatsen aan waarin zij gedurende de gehele broedtijd de wacht houdt. Haar taak is vijanden – varanen, wilde varkens, katachtigen – die belust zijn op eieren en jonge krokodilletjes, op een afstand te houden. Al die tijd schijnt zij niets te eten. Een wijfje dat men op Ceylon bij een nest doodschoot, bleek groene tanden te hebben als gevolg van aangegroeide algen.
Zodra de moeder onder de grond het kwakende geluid van de nog in de eischaal zittende jongen hoort, legt ze het nest open. Haar taak is dan praktisch volbracht. De kleinen moeten met behulp van hun eitandje zelf uit de harde, kalkachtige schaal zien te komen. Uit die eieren van omstreeks acht centimeter kruipen krokodilletjes van 30 tot 32 centimeter lang. Kleine, venijnige reptielen, die ogenblikkelijk naar alles happen wat in hun buurt komt. Ze beginnen met in het water te duiken, de veiligste plaats. In het begin krabbelen ze daarin rond als jonge honden; ze moeten zichzelf helemaal leren hoe ze, de poten naar achteren tegen het lichaam, door golvende bewegingen van lichaam en staart op z’n krokodils moeten zwemmen.
Het feit dat er zoveel eieren worden gelegd – en er zoveel krokodilletjes worden geboren – wijst er al op dat de diertjes aan heel wat gevaren blootstaan. Zolang het wijfje in de buurt is, blijven vijanden wijselijk op een afstand, maar van het moment dat de kleinen hun eigen weg moeten gaan, loeren alom begerige snavels en tanden. Roofvogels, katten en andere rovers vinden in de prille krokodilletjes lekkere hapjes. Als ze maar een periode van één of twee jaar hebben weten te overbruggen, zijn de moeilijkheden grotendeels voorbij. Want grotere krokodillen hebben, behalve van de mens, weinig te vrezen. De eerste jaren groeien de krokodillebaby’s vijftien tot dertig centimeter per jaar, daarna wordt het geleidelijk minder.
Maar ook als ze na vier jaar geslachtsrijp zijn, blijven ze groeien, nog tientallen jaren. Er wordt beweerd dat ze hun hele leven doorgroeien, maar dat is iets waar men het fijne nog niet van weet.
■ Totale lengte gewoonlijk 2,50-4,50 m; zeer grote ex. tot 6 m; gemeten max. 6,30 m.
Groenachtig bruinzwart, buikzijde geelachtig met donkere vlekken.
Voedsel: Dierlijk en alles wat eetbaar is, dood of levend; van insekten (jonge ex.) tot herten, apen, huisdieren en mensen. In gevangenschap paar ons vlees en vis per week.
In vochtige bladhoop of zand 20-70 of meer eieren, door zonnewarmte uit gebroed in 6-10 weken. Jongen: 30-32 cm, 100-125 gr.
Herkenbaar aan 2 hoornachtige richels van ogen tot neus.
Zie ook krokodillen.
Salt-water Crocodile, Sea-Crocodile • Leistenkrokodil • Crocodile à double crête
Crocodylus porosus.