In de boeken heten ze gewoonlijk rustige, weinig agressieve vogels, die goede maatjes met hun verzorgers kunnen worden. Inderdaad zijn vele alleraardigst in de omgang, maar er zijn ook heel wat ongemakkelijke exemplaren.
En die hebben hun grote snavel niet alleen om er noten mee te kraken en verdovend hard door te schreeuwen. Er zijn los in Artis rondscharrelende kaketoes die geen van de honderdduizenden bezoekers lastig vallen en goede maatjes met hun dagelijkse verzorgers zijn, maar die andere Artismensen fanatiek aanvallen. De een heeft het niet op dames begrepen – en bijt die in de benen! – een ander heeft een uitgesproken hekel aan mannen. En wanneer een kaketoe iemand niet mag, kan men beter uit zijn buurt blijven; de houwen met de snavel komen snel en verbazend hard aan. Een Artisman die eens hielp bij het opvangen van een exemplaar dat naar een andere volière moest worden overgeplaatst, kon het dier later niet meer passeren zonder er furieus door te worden aangevallen. De grote geelkuifkaketoes behoren tot de meest gewone vogels van onder meer Australië waar ze in lawaaiige troepen het land afschuimen op zoek naar voedsel.
Door de schade die ze aan de gewassen kunnen toebrengen, worden er ieder jaar duizenden gedood. De vogels broeden op houtschilfers in holle bomen of in door het water uitgesleten nisjes in de rotsen, waar ze de eieren meestal zomaar in het zand leggen. Het moet een kostelijk gezicht zijn, deze troepen broedende dieren, koekeloerend uit hun rotswoningen, ondertussen wippend met de fraaie gele kuif. Die kuif wordt niet alleen opgezet als dreighouding, zoals wel wordt gedacht. Dikwijls ziet men ze, zonder dat er sprake is van gevaar, de gele veren als in een soort spelletje recht overeind zetten, soms een aantal keren vlug achter elkaar.
■ Totale lengte 40-50 cm; mannetje iets groter dan wijfje. Kleine geelkuifkaketoe van Celebes en omliggende eilanden is 30-40 cm.
Spierwit met gele kuif en onderzijden vleugels en staart. Zwarte snavel. Kale witte huid om ogen.
Voedsel: Zaden, planten, wortels e.d.
Eenvoudig nest, 2 witte eieren, broedtijd 28 dagen.
Zeer harde vogel; doet het uitstekend in gevangenschap; in Artis 43 jaar; in Australische dierentuin minstens 56 jaar. De tritonkaketoe van Nieuw-Guinea en omliggende eilanden, een ondersoort, heeft blauwachtige ring om ogen. Zie ook kaketoes.
Sulphur-crested Cockatoo • Gelbhaubenkakadu • Cacatois à huppe jaune
Kakatoë galerita.