Artis dierenencyclopedie

H. van de Werken (1969)

Gepubliceerd op 01-11-2023

Coscoroba

betekenis & definitie

Het is spijtig dat de toch vrij zeldzame, uit Zuid-Amerika afkomstige coscoroba’s in een dierentuin zo weinig opvallen. Gewoonlijk ziet men er in het voorbijlopen gewone zwanen in, zodat men er geen speciale aandacht aan besteedt.

Dat wordt nog in de hand gewerkt door hun schuwheid die ze vaak wat achteraf doet blijven. Helaas, want coscoroba’s zijn met hun sprankelend witte en donzig aandoende verenkleed bijzonder fraai en zien er veel teerder en zachter uit dan de ‘strenge’ gewone zwanen. Al lijken ze op zwanen en ganzen, toch behoren ze tot geen van beide groepen – al worden ze wel zwaangans genoemd. Ze staan zo’n beetje tussen de zwanen en de boomeenden in. Merkwaardigerwijs leven dergelijke niet goed te ‘plaatsen’ vogels – en ook andere diergroepen – dikwijls in afgelegen delen van de wereld. Men kan ook zeggen dat in geïsoleerde gebieden vaak de buitenbeentjes worden aangetroffen. Ofschoon ze op sommige plaatsen veelvuldig voorkomen, is van hun leven in het wild weinig bekend – wat van talloze vogels in Zuid-Amerika kan worden gezegd. Het dier heeft wel enige bekendheid als slachtoffer van de Zuidamerikaanse zwartkopeend; een echte broedparasiet die nooit een eigen nest maakt maar de eieren in dat van een ander deponeert. Onder andere van de coscoroba. Overigens is voor de eend iedere broedende vogel goed genoeg; men heeft zelfs eieren van haar gevonden in het nest van een … caracara – een roofvogel dus.

Daar zij in uiterst zuidelijke streken leven, moeten de coscoroba’s bestand zijn tegen uiteenlopende temperaturen. Wat betekent dat ze ook in onze streken kunnen aarden. In de praktijk is dit inderdaad het geval; eenmaal gewend, blijven ze lang in leven.

Totale lengte 80-90 cm. Ranke, fraaie vogel.

Spierwit met, zichtbaar bij het vliegen, zwarte vleugelpunten. Rode snavel, roze poten.

Voedsel: Plantaardig.

Groot nest van riet in laag water of in modder, in het midden met gras en dons; 4-8 witte eieren. Broedtijd 35 dagen. Wijfje broedt, mannetje houdt de wacht. Beide brengen jongen groot.

Broedt zeer zelden in gevangenschap. Kan meer dan 20 jaar worden. Wordt ook zwaangans genoemd.

Zie ook eenden, ganzen en zwanen.

Coscoroba Swan • Koskoroba Schwan • Coscoroba

Coscoroba coscoroba.

< >