Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

scheefwonen

betekenis & definitie

wonen tegen een in verhouding te lage huur.

een huis, vooral een sociale huurwoning, bewonen waarvan de huur te laag is in verhouding tot het inkomen van de huurder; ook wel: wonen in een huis waarvan de huur te hoog is in verhouding tot het inkomen van de huurder, waardoor te veel aan huursubsidie uitgekeerd moet worden.
Vaak in zelfstandig gebruik. Volgens een informant vervolgens ook wel toegepast op huiseigenaren die een koophuis bewonen waarvan de waarde te laag of te hoog is in verhouding tot het eigen inkomen en/of vermogen.

Voorbeelden:
Scheefwonen is het wonen in een huurhuis dat eigenlijk te goedkoop is voor de huurder. Daarom zouden er afspraken moeten worden gemaakt: als het inkomen omhoog gaat heeft de huurder de keuze om of meer huur te gaan betalen of om te verhuizen.
http://nos.nl/artikel/354068-proef-tegengaan-scheefwonen.html, 21 maart 2012

Een mogelijke oplossing voor het terugdringen van het gebruik van de huursubsidie zonder financiële nadelen voor de ontvanger, het bestrijden van het zogeheten scheefwonen (wonen in een te dure of te goedkope woning, waardoor of veel huursubsidie nodig is, of ten onrechte gebruik wordt gemaakt van gesubsidieerde woningbouw), heeft al een hele geschiedenis. Er is met name aandacht geweest voor de goedkope scheefwoners; mensen die in verhouding tot hun inkomen in een (te) goedkope woning wonen. Het gaat om 21% van alle huurders.
http://www.coelo.nl/armleeuw.htm, maart 2000

Huurverhoging voor mensen die in te goedkope huizen zitten, is een beter middel om de doorstroming op de woningmarkt te stimuleren, vindt Aedes. Begin jaren negentig werd de mogelijkheid van een huurbelasting al voorgesteld door toenmalig staatssecretaris Heerma (CDA). Het plan werd uiteindelijk verworpen omdat ook de positieve effecten van scheefwonen werden onderkend. Mensen met hoge inkomens in goedkope huizen zorgen voor gemengde buurten waarin arm en rijk naast elkaar wonen.
http://www.coelo.nl/armleeuw.htm, Haarlems Dagblad, 3 april 2003

< >