zachte kalksteen; klei met kalk.
zachte kalksteen met een lichte kleur die vooral in de Voerstreek en Nederlands Limburg voorkomt; ook: grondstof bestaande uit 25-75% kalk in combinatie met klei.
Wordt zeer zelden in het meervoud mergels gebruikt, als het om mergelsoorten met verschillende samenstellingen gaat.
Voorbeelden:
Iets verderop ligt, uitgegraven in de helling ter rechterzijde, een mergelgroeve [...]. Mergel - eenderde klei en tweederde kalk - wordt voor alles en nog wat gebruikt: huizenbouw, glasfabricage, cementbereiding, bemesting.
NRC, 1993
Net als de andere bronnen in de Voerstreek ontspringt de bron van Sint-Pietersvoeren op plaatsen waar water door kalkhoudend gesteente (mergel) sijpelt tot het op een ondoorlaatbare kleilaag botst.
http://home.planetinternet.be/groenvoer/Dorpen/pietvoeren.htm
De provincie Limburg levert, vanwege haar rijkdom aan deze oppervlaktedelfstoffen, een aanzienlijke bijdrage aan de invulling van de behoefte aan grondstoffen. Op jaarbasis bedraagt dit voor grind, zand, klei en mergel circa 17 miljoen ton.
http://mw.limburg.nl/nl/html/algemeen/Beleidsveld/MM/MM22/Grondstof.pshe, 1999
In het voorkomen van bijvoorbeeld de wijngaardslak speelt nog een andere factor een rol: het feit dat de ondergrond op veel plaatsen in de Voerstreek uit kalk – krijt of mergel zijn andere benamingen voor hetzelfde gesteente – bestaat.
http://home.planetinternet.be/groenvoer/index.htm#natuur, 1996
Bij Qumran bij de Dode Zee zijn in de afgelopen twee maanden grotten ontdekt die in mergel werden uitgehouwen.
De Standaard, 1996
Lösskorrels zijn nooit groter dan 63 µm, omdat zwaardere korrels niet kunnen zweven. Zand bijvoorbeeld heeft een korrelgrootte van 63-2000 µm. Mergelkorreltjes hebben ook deze grootte en dus is mergel eigenlijk ook een soort zand.
http://www.ping.be/buysen/geologie.html