Vlaams zoet gebak.
Vlaams zoet gebak dat volgens traditioneel recept wordt gemaakt van o.a. bladerdeeg, amandel, gestremde melk en karnemelk en door de Europese Unie officieel is erkend als streekproduct uit Geraardsbergen.
Voorbeelden:
De Geraardsbergse mattentaart is erkend door de Europese Unie als oorsprongsbenaming. Dat betekent dat het bladerdeeggebakje op basis van gestremde melk en karnemelk (de zogenaamde matten) enkel nog gemaakt mag worden in of rond Geraardsbergen én volgens het aloude recept.
http://www.hbvl.be/archief/guid/europa-beschermt-mattentaart.aspx?artikel=1adbafbc-1756-44a1-b63c-502627c87878, 7 januari 2006
Minister Turtelboom komt uit Zandbergen en is dus vertrouwd met de mattentaart. 'Ik eet heel graag mattentaarten maar in de regio waar ik nu woon is het vruchteloos zoeken naar een echte Geraardsbergse mattentaart. Enkel in Geraardsbergen weten ze hoe je een lekkere mattentaart te bakken.'
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=HD3DOS6A&postcode=9500, 8 augustus 2011
Volgens Frans De Wachter, directeur van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), merken de erkende producten en sectoren hun nieuwverworven status per direct in hun omzet. "Er bestaat bijvoorbeeld een hele stroom van toeristen die langs het erkende erfgoed trekken. Sinds de mattentaart als streekproduct is erkend, worden er 35 procent meer verkocht."
http://www.bnr.nl/nieuws/waterkoeler/857852-1401/vlaanderen-geeft-frietkot-erfgoedstatus, 10 januari 2014
Wie bij haar over de vloer kwam, kon bij de koffie kiezen uit twee of drie soorten zoetigheid. De rijstvlaaien van Aimée. Haar mattentaarten, haar appelflappen, haar flan. Haar biscuit, met dikke lagen crème au beurre.
Joris Note, Het concert des levens, 1998