Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

cacaoproducerend

betekenis & definitie

cacao voortbrengend.

cacao voortbrengend, vooral als exportproduct.

Voorbeelden:
De twee grootste cacaoproducerende landen, Ivoorkust en Ghana, zijn economisch heel sterk afhankelijk van de cacao-export omdat ze weinig of geen alternatieven hebben.
De Standaard, 1996

Deze wijziging van de chocoladerichtlijn zal de cacaoproducerende landen en de cacaoboeren ernstige sociaal-economische schade berokkenen. Bovendien is de gewijzigde richtlijn duidelijk in tegenspraak met de Internationale Cacao-overeenkomst van 1995. Daarin verbonden alle cacao-importerende landen, met inbegrip van de vijftien EU-lidstaten, zich ertoe de cacaoconsumptie te stimuleren.
http://www.bartstaes.be/articles.php?id=829, 1999

Een studie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam verwacht een prijsdaling tot twintig procent en de Internationale Cacao-organisatie (ICCO) berekende dat de inkomsten van de cacaoproducerende landen zullen dalen met 1 procent per 10.000 ton minder cacao-afzet.
De Standaard, 1996

De organisatie, waarin onder meer de stichting Max Havelaar, de wereldwinkels en de ontwikkelingsorganisatie SNV meedoen, is sterk gekant tegen het EU-voorstel om het gebruik van cacaoboter-vervangers toe te staan. Daardoor zouden de cacaoproducerende Derde-Wereldlanden veel inkomsten mislopen, denkt de organisatie. Ook de Amsterdamse haven, 's werelds grootste cacaohaven, en de cacaoverwerkende industrie in de Zaanstreek dreigen daardoor omzet te derven.
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2479258/1996/10/12/Helft-van-Nederlanders-wil-chocolade-graag-zo-houden-als-hij-is-met-cacaoboter.dhtml, 12 oktober 1996

In België is het vooral Oxfam-Wereldwinkels dat de belangen van de cacaoproducerende landen wil verdedigen.
De Standaard, 1996

Op de laatste EU-Raad voor Ontwikkelingssamenwerking vroeg de staatssecretaris een effectenstudie voor de cacaoproducerende landen vooraleer de EU zou overwegen het voorstel te aanvaarden.
De Standaard, 1996

Plannen om in de toekomst allerlei vetten toe te laten in "onze" chocolade deden toen de ronde in de coulissen van de Europese commissie. De betrokken eurocraten stelden het voor als een zuiver technische aangelegenheid. De argumenten daarvoor kregen ze aangereikt door lobbyisten van de grote chocoladebedrijven die voorhielden te spreken namens heel de chocolade-industrie. Wat de kleine chocolatiers daarvan dachten, of de consumenten, of wat de gevolgen waren voor de cacaoproducerende landen: daarover werd met geen woord gerept in de documenten die circuleerden.
De Standaard, 1996

Barry zit in de verwerking van cacaoboon tot chocolade vroeger in de ketting dan Callebaut. De Franse groep is met vijf verwerkingsfabrieken in Ivoorkust en Kameroen sterk aanwezig in de belangrijkste cacaoproducerende landen, iets wat Callebaut miste.
De Standaard, 1996