karnemelk.
als drank en voedingsmiddel gebruikte gekarnde melk; karnemelk.
Zo genoemd omdat het bereid wordt door boter van verzuurde melk af te scheiden.
Voorbeelden:
Karnemelk. Wordt ook wel 'botermelk' genoemd, omdat het een melkproduct is dat overblijft na de boterbereiding. Bij het karnen scheidt de met rechtsdraaiend melkzuur geënte melk zich in een waterig gedeelte (de karnemelk) en een vet gedeelte (de boter). Karnemelk bevat slechts een spoortje vet (ongeveer 0,2%), maar nog wel bijna alle mineralen en eiwitten van de melk. Alleen de karnemelk die u in de natuurvoedingswinkel koopt is nog echte karnemelk.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm
Boter wordt gemaakt van room met 35-42% vetgehalte. Eigenlijk is boter niets anders dan te veel opgeklopte room. Om 1 kg boter te maken heb je 22 à 27 liter melk nodig. De melk wordt in een afromer ontroomd. De afgeroomde melk wordt meestal verwerkt tot melkpoeder. De room zal verder verwerkt worden tot boter en botermelk.
http://www.schoolmelk.be/boter.htm