Amnesty International

Ontleend aan de encyclopedie van de mensenrechten

Gepubliceerd op 02-07-2015

2015-07-02

Rosalina Tuyuc Velásquez

betekenis & definitie

Rosalina Tuyuc Velásquez (1956) was een Guatemalteekse activiste voor de opheldering van schendingen van mensenrechten onder de opeenvolgende regimes, van 1966 tot 1996. Ze behoort tot de stam van het Mayavolk Kaqchikel.

Velásquez ondervond ook zelf de verschrikkingen van de verschillende regimes. In juni 1982 werd haar vader door het Guatemalteekse leger gekidnapt en vermoord. Drie jaar later, op 24 mei 1985, overkwam haar man hetzelfde lot.

Velásquez richtte in 1988 de Coordinadora Nacional de Viudas de Guatemala op (CONAVIGUA, Nationale Verbond van Guatemalteekse Weduwen) op, dat uitgroeide tot een toonaangevende mensenrechtenorganisatie in het land. In 1995 nam ze zitting in het parlement voor het Frente Democrático Nueva Guatemala (FDNG, 'Democratisch Front Nieuw Guatemala') en diende ze als vicevoorzitter van het parlement voor die periode.

Later, in 2004, kreeg ze van president Óscar Berger een zetel in de Comisión Nacional de Resarcimiento (Nationale Commissie voor Schadeloosstelling). Ze uitte kritiek op diezelfde commissie vanwege het falen in het aanpakken van de schade die is ontstaan door de oorlog.

Voor haar werk werd ze in 1998 onder meer geëerd met de Nederlandse Geuzenpenning.