Amar Omar

Student Human Resource Studies

Gepubliceerd op 23-02-2016

2016-02-23

Vertakte keten aminozuren

betekenis & definitie

Vertakte keten aminozuren, beter bekend als Branched Chain Amino Acids (BCAA's), zijn drie essentiële (kan niet in het menselijk lichaam zelf worden gemaakt) aminozuren die een unieke vertakte keten met zijtakken hebben.

De zijtakken van leucine, isoleucine en valine (drie vertakte keten aminozuren) helpen enzymen net iets makkelijker deze aminozuren gebruiken dan andere aminozuren. Het is dus relatief makkelijk voor het menselijk lichaam om vertakte keten aminozuren om te zetten in energie. Dit is ook de reden dat sporters soms vlak voor of tijdens hun training supplementen nuttigen met deze vertakte keten aminozuren. Het idee hierachter is dat ze spierafbraak willen afremmen, sneller herstellen na fysieke inspanning, en op lange termijn meer spiermassa en kracht opbouwen.

Naast een energieleverende functie, stimuleren vertakte keten aminozuren eiwitsynthese (spieropbouwproces). Met name Leucine stimuleert rechtstreeks eiwitsynthese. Zodra spiercellen leucine waarnemen, verhogen ze de aanmaak van spiereiwitten. Alleen het innemen van leucine heeft weinig effect, omdat leucine alleen werkt als men ook andere aminozuren binnenkrijgt.

Vertakte keten aminozuren zitten voornamelijk in eieren, zuivelproducten, bonen en vlees.