Amar Omar

Student Human Resource Studies

Gepubliceerd op 11-03-2016

Aminozuren

betekenis & definitie

Aminozuren zijn de moleculaire bouwstenen van proteïnen (eiwitten). Deze bouwstenen zijn verbonden met alle fysiologische processen die te maken hebben met sport (energie, vetverlies, spier- en krachttoename en herstel), humeur en hersenfunctie.

Proteïnen bestaan uit ketens van aminozuren. In totaal komen er 22 verschillende soorten aminozuren in voedsel voor, waarmee vele duizenden combinaties mogelijk zijn om unieke proteïnen samen te stellen.

Het lichaam kan 13 van de 22 verschillende soorten aminozuren zelf aanmaken (niet-essentiële aminozuren). Een aantal niet-essentiële aminozuren kunnen onder sommige omstandigheden (semi) essentieel worden, wanneer het lichaam tekortschiet in de snelheid om in de behoefte te voorzien. Voorbeelden van omstandigheden waarin het lichaam tekortschiet in het aanmaken van niet-essentiële aminozuren kunnen snelle groei, zware sportbeoefening of een operatie zijn. De overige negen aminozuren (essentieel en onmisbaar) moet het lichaam uit voedsel of supplementen halen.

Essentiële aminozuren:

- Fenylalanine
- Histidine
- Isoleucine
- Leucine
- Lysine
- Methionine
- Threonine
- Tryptofaan
- Valine

Niet-essentiële aminozuren:

- Alanine
- Asparaginezuur
- Cysteïne
- Cystine
- Glutaminezuur
- Hydroxyproline
- Tyrosine

Semi-essentiële aminozuren:

- Arginine
- Asparagine
- Glutamine
- Glycine
- Proline
- Serine

Veelal worden Ornithine en citrulline in supplementen aangeduid als aminozuren, maar dat zijn ze niet. Het zijn stofwisselingsproducten die het lichaam uit aminozuren kan vormen. Taurine wordt ook weleens als aminozuur aangeduid, maar ook taurine is geen aminozuur. De reden hiervoor is dat taurine een bepaalde zuur, dat kenmerkend is voor aminozuren, niet bevat (carboxylgroep).